“NA DLAN MI JE STAVILA CRVENI KONAC” Našem glumcu gatara prorekla sudbinu, život mu obeležila tragedija, a PROROČANSTVO odzvanjaja

Glumac Mihailo Miša Janketić ostavio je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji maestralnim bravurama koje je stvarao na sceni i pred kamerama.

Veliku ljubav gajio je prema književnosti, a za vreme studija bio je udarnik na radnoj akciji. Tamo se, po sopstvenom svedočenju, zadržao sa jednom prelepom Austrijkom, i kada se vratio u Beograd, izgubio je uslov za sledeću godinu.

– Da bih ponovo imao dom i stipendiju, morao sam nešto da upišem i najjednostavnije mi je bilo da odem na Pozorišnu akademiju – rekao je jednom prilikom Janketić.

Bogata karijera

I od tada su se uloge nizale. Miša je igrao i na filmu, i na televiziji, i u pozorištu. I jedina je dilema ostala – gde je bio bolji.

Veliku popularnost kod televizijske publike donele su mu uloge u serijama “Sivi dom”, “Bolji život”, “Srećni ljudi”, “Porodično blago” i “Bela lađa”.

Odigrao je maestralno više od 200 uloga u pozorištu, dobio je sva najviša priznanja, a njegova lična karta bila je legendarna uloga Gavrila Gavrilovića u “Porodičnom blagu”.

Detinjstvo

Ipak, iza slavne karijere krije se i potresna priča o njegovom odrastanju. Najteži period u životu mu je bio tokom Drugog svetskog rata, kada je izgubio majku koju je ubio njen školski drug.

Jednom prilikom otkrio je neverovatan detalj iz detinjstva.

– Međutim, nekako sam davno, davno poverovao u reči jedne gatare. Bio sam dečkić, tek sam krenuo u školu. Tad me je prihvatila moja strina, to mi je druga majka, kod nje sam živeo. Mi imamo tamo, u okolini, u brdima, čergare, zovemo ih Gabi, Cigani, kotlokrpe. Jednog jutra sam zatekao čuvenu gataru koja je poznavala moju strinu Ivu – otkrio je Miša svojevremeno i dodao:

– Hajde da ti gatam, tražila je od strine. Daj da ti gatam ovom detetu, rekla je. Strina je rekla – ajde, pusti. Gatara se zagledala u mene. Onda je uzela moju ruku i preko dlana mi stavila neki crveni konac i samo ovako ga zaklopila i rekla mojoj strini – Ive, blago tebi, ti ne znaš šta imaš. Pa, ti imaš ovo dijete. Znaš li ti kad on poraste da u cijeloj Jugoslaviji neće biti žene, đeteta, starca koji ga neće znati. Svi će znati za njega. Biće poznat u celoj Jugoslaviji – a njene reči ne samo da su se ostvarile, nego i nakon njegove smrti nema osobe koja nije čula za čuvenog Mišu Janketića.

Foto: PrintScreen / RTS
Izvor: Kurir.rs

Check Also

NASLEDIO KUĆU OD PREMINULOG UJAKA Umalo ga strefio infarkt kada je video šta je iza nameštaja

Bilo ga je svugde po kući i toliko je dobro sakriveno da ga ni ja …