DANAS SU DUHOVSKE ZADUŠNICE: Ako ne želite da vas prati PROKLETSTVO vaših pokojnika URADITE OVO!

Danas 22. juna, uoči praznika Sveta Trojica, pravoslavni hrišćani obeležavaju letnje ili duhovske zadušnice.

Ovaj dan je, kao i sve zadušnice, posvećen preminulim precima, a na taj dan, prema tradicionalnom običaju, obilaze se grobovi, pale sveće i služi pomen. Vernici na zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili tokom života.

U Crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka:

“Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih”, kako vas nebi pratilo prokletstvo vaših pokojnika!

Sem bogosluženja i molitve, postoje i običaji koji treba da se ispoštuju na zadušnice.

U mnogim mestima na dan zadušnica se iznosi hrana na groblje. Ta hrana se deli sa ljudima koji posećuju groblje uz pominjanje za spas duše pokojnika, molite se da okajete njihove grehe da bi otišli u večno carstvo nebesko.

Za tu priliku domaćica kuće treba posebno da umesi pogaču bez kvasca. Ta pogača za zadušnice pravi se tako što se na dasku za mešenje izruči 1 kilogram prosejanog brašna, posoli se i rastvori vodom u koju je dodato malo sode bikarbone. Zatim se pogača mesi, a što se duže mesi, biće ukusnija. Pošto pogača treba da bude što tvrđa, domaćice treba da povedu računa o tome da ne koriste mnogo vode. Kada je testo umešeno, razvuče se oklagijom da bude oko 2 prsta debelo, a zatim se stavi na ringlu da zapeče malo. Potom se stavlja u pleh i peče u pećnici ili šporetu.

Na groblju se pogača deli obavezno, a uz nju neka druga hrana i slatkiši.

Izvor: Stil.kurir.rs

Check Also

Danas na njen dan IZGOVORITE ove reči Bogorodici Trojeručici, za SPAS svoje PORODICE!

Po svom čudesnom isceljenju, Sveti Jovan Damaskin postao je monah u lavri Svetog Save Osvećenog, …