CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PRESEKAO: Evo šta će biti sa Kostom K.? Nakon teškog dela koje je počinio u svojoj školi

Povodom spekulacija da postoji mogućnost da maloletni K. K. zbog svog uzrasta i procene da su roditelji sposobni da se brinu o njemu vrlo brzo bude na slobodi, a možda i da se vrati u školu, Centar za socijalni rad u Beogradu odgovorio je na pitanja Alo! da li je to moguće i kakva se procedura očekuje u ovom slučaju.

– Uloga organa starateljstva u ovakvim i sličnim situacijama je koordinirana saradnja sa ostalim institucijama (policija, tužilaštvo, resorna ministarstva, zdravstvene ustanove) u smislu primene mera adekvatnih uzrastu deteta i težini počinjenih krivičnih dela u cilju uspostavljanju odgovarajuće zaštite dece i sprečavanju teških i ozbiljnih posledica njihovog visoko problematičnog ponašanja – kažu iz Centra i dodaju:

– Ako je prema maloletniku pokrenut neki od sudskih postupaka, centar učestvuje u postupku tako što procenjuje samog maloletnika, njegovu porodicu, sredinu i druge uslove, daje stručni nalaz i mišljenje sa sa predlogom vaspitne mere i dostavlja ih sudu. Kasnije je u obavezi da realizuje i prati izrečene vaspitne mere, naloge i posebne obaveze koje su propisali tužilaštvo ili sud. To mogu da budu i pojačan nadzor, mera boravka u kazneno-popravnom zavodu i stvaranje uslova za prihvat maloletnika po isteku mera institucionalne zaštite.

Kada su u pitanju deca koja su pisala spiskove za odstrel po uzoru na K. K., ili pravila druge neprikladne postupke, kažu da je Centar može da deluje samo ukoliko procene da postoje propusti u vršenju roditeljske dužnosti, čija posledica, između ostalog može biti i maloletnička delinkvencija i nasilničko ponašanje.

Izvor: alo.rs

Check Also

NOVI SVEDOK VIDEO GDE SU BACILI TELO DANKE ILIĆ?! Osumnjičeni za njeno ub*stvo napravili kobnu grešku TOG dana

Danka Ilić koja je nestala u Banjskom polju, ubijena je istog dana – 26. marta …