STRAVIČNO! U OVOM GRADU ZA 15 DANA NESTALO 30 DECE: O njima se ništa ne zna

U gradu Klivlend u američkog saveznoj državi Ohajo zabeležen je alarmantan porast nestale dece, što je izazvalo zabrinutost zbog trgovine ljudima i umešanosti u bande. U prve dve nedelje maja, u tom gradu je, prema informacijama iz policije, prijavljen nestanak skoro tridesetoro dece uzrasta od 12 do 17 godina

Šef policije Njuburg Hajtsa Džon Medžoj, koji je i predsednik odbora volonterske neprofitne organizavije Nestali Klivlend, izrazio je zabrinutost zbog neobično velikog broja nestale dece tokom meseca. On je naveo da je ove godine prijavljen do nezabeležen broj nestale dece, što je zabrinjavajuće jer su okolnosti njihovog nestanka ostale nepoznate.

Postoji zabrinutost da bi deca mogla da budu žrtve trgovine ljudima, umešana u aktivnosti bandi ili uhvaćena kandže trgovine narkoticima. U periodu od 2. do 16. maja, policija Klivlenda prijavila je 27 slučajeva nestanka maloletnika.

Iako je verovatnije da većina ovih slučajeva uključuje situacije bekstva, a ne otmice, šef Mejdžoj je naglasio da su mladi tinejdžeri ranjivi i da su lako na meti predatora koji prikrivaju svoje namere. Nažalost, njihovi nestanci često ostaju neprimećeni, osim ako se ne izda Amber alert, a njihove priče dobijaju ograničenu pažnju na platformama društvenih mreža.

– To je tihi zločin koji se dešava pred našim nosom. Problem je u tome što ne znamo gde su oni. Gde idu? Mogu da budu u narko-kući, da se bave prostitucijom ili uhvaćeni u trgovini drogom ili bandama – rekao je.

Šef policije je objasnio da se očajni tinejdžeri često pridružuju bandama radi zaštite, što dovodi do krivičnih dela kao što su otmice automobila i pljačke, bavljenje prostitucijom ili pad u zavisnost od droge. Problem je dodatno otežan nedostatkom dostupnih fotografija. Na klivlendskoj stranici nestalih osoba ima više praznih kvadrata sa tekstom “fotografija nije dostupna” nego fotografija nestalih osoba.

Sve to predstavlja značajne izazove za sprovođenje zakona, jer identifikacija postaje teška bez vizuelne reference. Međutim, ako porodice poseduju fotografije, policija može da iskoristi društvene mreže da bi širila poruke javnosti. Šef Mejdžoj je istakao važnost uključivanja javnosti u slučajeve nestalih osoba i smatrao da je najveća prednost za sprovođenje zakona prikupljanje saveta i potencijalnih tragova.

Klivlend i njegova okolna predgrađa dom su jedinstvene neprofitne organizacije pod nazivom Nestali Klivlend. Ta organizacija je posvećena pružanju podrške porodicama nestalih osoba, pomaganju u operacijama potrage i pomaganju porodicama da se izbore sa svojim emocijama. Jedna od osnivačica organizacije oteta je 2004. godine, kada je imala 14 godina. Organizacija se bavi zajedničkim iskustvima porodica nestalih osoba. Kako kažu iz te organizacije, početna stanja porodice kada dete nestane su neverica, samookrivljavanje i ogromna neizvesnost u pronalaženju svojih najmilijih i te emocije su uobičajene.

Izvor: alo.rs

Check Also

Umro legendarni glumac, svi u suzama!

Od legende se oprostila i koleginica Helen Vort Džerfri Hinslif, najpoznatiji po ulozi Dona Brenana …