PANIKA U SRBIJI ZBOG ZAUŠKI Zabeleženi slučajevi kod dece u Beogradu i Novom Sadu, lekari upozoravaju: “Vakcina je jedini spas, mogu da se jave ozbiljni problemi!” (VIDEO)


Vesti

Društvo

Panika u Srbiji zbog zauški: Zabeleženi slučajevi kod dece u Beogradu i Novom Sadu, lekari upozoravaju: “Vakcina je jedini spas, mogu da se jave ozbiljni problemi”

Pre tri nedelje u Beogradu, a sada i u Novom Sadu zabeleženi su slučajevi zauški kod dece vrtićkog uzrasta.

PKG_zauske_beogradu_novom_sadu_vesti_blic_safe_ds_vp jpeg.jpg
PKG_zauske_beogradu_novom_sadu_vesti_blic_safe_ds_vp jpeg.jpg

Zaštitu od ove bolesti, koja u slučajevima komplikacija može proizvesti i ozbiljne posledice po zdravlje, pruža MMR vakcina. Obuhvat njome već godinama nije dovoljan – zbog čega trpi i kolektivni imunitet.

U novosadskom vrtiću prošle nedelje zabeležen je slučaj zauški kod jednog deteta. Roditelji su o svemu obavešteni, a od vrtića su dobili i preporuku da prate svoju decu.

Mislim da još uvek nije vreme za paniku, zato što je u pitanju samo jedno dete, mogu slobodno da kažem da mi nije svejedno, zato što moje dete nije vakcinisano iz zdravstvenih razloga, kaže jedan Novosađanin.

Ja sam za vakcine, tako da se nadam da od toga neće biti ništa strašno“, priča drugi.

Nedavno je, pre tri nedelje, i u Beogradu potvrđen slučaj zauški. Reč je o nevakcinisanoj devojčici, a takva deca su pored one koja nisu preležala ovu bolest, u najvećem riziku. Ovo virusno oboljenje obično se ispoljava povišenom temperaturom, sekrecijom iz nosa, blagim konjuktivitisom, ali i otokom pljuvačnih žlezda.

Dr Milica Ćuk, pedijatar, kaže za “Blic TV” da mogu da se jave teže komplikacije, ali retko.

Može da se javi, mada retko, i neka teža komplikacija, tipa pneumonija ili meningitis. Ali, u posebnom riziku i posebno osetljiva populacija jesu muška deca, odnosno dečaci, jer taj virus može da napadne specifično to tkivo, na epididimisu, odnosno testisu. MMR vakcina sa zaštitom od 85%, u slučaju zaušaka, svakako je delotvorna u iskorenjivanju bolesti. Kolektivni imunitet obezbeđuje se vakcinacijom čiji je obuhvat veći od 95% – navodi dr Ćuk.

Ova vakcina štiti i od malih boginja, a upravo se po rasprostranjenosti te bolesti – vide posledice nedovoljnog procenat vakcinisanih – kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Dr Zoran Radovanović kaže da je obuhvat 2017. i 2018. bio mali.

Onda smo imali epidemiju sa 15 umrle dece i onda je obuhvat naglo skočio, onda je pred pandemiju opet pao. Uvek je potrebna takva jedna injekcija, da dođe do obolevanja, da poneko umre, onda se ljudi osveste – kaže Radovanović.

Vakcinisanje MMR vakcinom je u našoj zemlji po Zakonu obavezno, a samo vakcine, kažu lekari, obezbeđuju siguran i trajan imunitet.


Blic

Check Also

Dnevni horoskop za utorak 22. oktobar: Bikovima sleduje period ekspanzije, Slobodni Lavovi na početku nove veze, a Škorpije uplivavaju u zabranjenu ljubav

Dnevni horoskop za utorak 22. oktobar otkriva nove uzbudljive prilike koje će se pojaviti određenim …