“RIO TINTU NE VERUJEM NIŠTA” Vučić o litijumu: Za Srbiju je to ekonomski nasušna potreba, a kopaće se ukoliko se obezbede uslovi


Vesti

Politika

Vučić: Litijum bi dramatično popravio ekonomsku situaciju Srbije, ali niko neće da se priključi timu

Vučić planira posetu Nemačkoj kako bi se informisao o rudarenju litijuma

Ističe ekonomsku važnost litijuma za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da želi da se održi rasprava o rudarenju litijuma u Srbiji, da je do sada na raspravama pažljivo slušao svakoga i da je pozvao u državni tim predstavnike i jedne i druge strane.

Aleksandar VučićFoto: RTS1 / screenshot

Aleksandar Vučić

Želim raspravu, želeo sam je i u Loznici, i u Ljuboviji, i u Malom Zvorniku. I na svako mesto su dolazili ljudi, i stručni ljudi koje sam pažljivo saslušao i zamolio ih da uđu u tim koji će da donosi odluku. I osim što sam slušao uvrede na svoj račun, nisam izrekao ni jednu uvredu”, rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da je svakoga zamolio da se priključi timu, da pomognu da država donese odluku o iskopavanju litijuma, ali da niko nije želeo.

“Zato što je reč o političkoj farsi. Vi imate štrajk, imate stvarne poljoprivrednike i imate lažne poljoprivrednike koji vam na konferenciji za novinare dolaze sa tim ‘nećete kopati’ i vi onda razumete da imate posla sa političkim pokretima”, ocenio je Vučić.

Videću kako se Nemci pripremaju za rudarenje

On je najavio da će sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom uskoro ići da vidi kako se Nemci pripremaju za rudarenje litijuma.

“Cela Evropa i ceo svet hoće da iskopava litijum, samo mi nećemo”, rekao je Vučić i ocenio da je u Srbiji to pogodna tema za obmane i teorije zavere, kakve su se u domaćoj javnosti pojavljivale tokom pandemije kovida-19 vezano za štetnost vakcinacije.

Vučić je istakao da kompaniji Rio tinto “ne veruje ništa”, navodeći da veruje domaćim stručnjacima, za koje kaže da “provervaju svaku informaciju, svaki papir koji stigne”.

On je rekao da je litijum za Srbiju ekonomski nasušna potreba, ali da do iskopavanja može da dođe ukoliko se obezbede uslovi “i tek kada se obezbede”.

“Litijum bi dramatično i drastično popravio našu ekonomsku situaciju, a najbolja nam je ekonomija na Zapadnom Balkanu. I da bismo napredovali još brže, moramo to da uradimo i moramo to da napravimo”, rekao je Vučić.

On je naveo i da su izdvajanja za ratarsku proizvodnju skočila sa 13 na 55 milijardi i da je to četiri puta više nego ranije.


Blic

Check Also

“HOĆU BAŠTU I KOZE” Zorica Marković GRADI KUĆU, ekipa “Scene” na licu mesta: “Za ove pare može i stan u Beogradu na vodi”

Zabava Zorica Marković gradi kuću: “Hoću baštu i koze”, ekipa emisije Scena na Blic TV …