Uživo PRIMIRJE NI NA VIDIKU, ISTOK GORI Izraelska vojska ubila najmanje 29 Palestinaca, uključujući decu

Medicinski izvori su naveli da je sedam osoba ubijeno ili ranjeno nakon granatiranja kampa Džabalija gde su u školi smešteni raseljeni stanovnici Pojasa Gaze, preneo je Gardijan.

Wafa je takođe prenela da je šest osoba, među kojima je bilo dece, ubijeno ili ranjeno kada su gađani civili koji su pokušavali da dođu do pijaće vode u Džabaliji.

Pregled najvažnijih dešavanja na Bliskom istoku:

  • Izrael je jutros izveo niz vazdušnih napada na južna predgrađa Bejruta i dolinu Beka, pogađajući zgrade bankarske institucije Al-Kard Al-Hasan pod kontrolom Hezbolaha.
  • Najmanje 29 Palestinaca, uključujući decu, ubijeno je u napadima koje su izveli izraelski vojnici u severnom pojasu Gaze.
  • Izrael je optužen da je sprečio misije pomoći da stignu do severnog pojasa Gaze sa kritičnim zalihama, uključujući vodu, hranu i lekove za opkoljene ljude.
  • SAD kažu da intenziviraju diplomatske napore za postizanje primirja između Izraela i Hezbolaha u Libanu i između Izraela i Hamasa u Gazi.

Dešavanja na Bliskom istoku pratite iz časa u čas u Blicovom blogu:

19.54 Blinken kreće u posetu Izraelu

Entoni Blinken danas kreće na jednonedeljno putovanje u Izrael i posetu više arapskih zemalja.

.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Tanjug/AP

.

Njegova druga stanica će verovatno uključivati Jordan, Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, rekli su zvaničnici Stejt departmenta, prenosi Asošijeted pres.

19.41 Više od 1.200 pripadnika Hezbolaha ubijeno tokom kopnene ofanzive

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su porazile Hezbolahove snage u svim oblastima u kojima su izraelske trupe do sada delovale na jugu Libana i da je, prema poslednjim procenama vojske, više od 1.200 pripadnika Hezbolaha ubijeno tokom kopnene ofanzive.

Ukupno je od oktobra 2023. ubijeno preko 2.000 pripadnika terorističke grupe, naveo je IDF, preneo je Tajms of Izrael.

Među poginulim pripadnicima Hezbolaha je sedam komandanata brigada, 21 komandant bataljona i dve desetine komandira četa, saopštio je IDF.

.

Foto: Abaca Press / Profimedia

.

Izraelska vojska je navela da vidi da se Hezbolah bori da dovede pojačanje da bi se suprotstavio divizijama IDF-a koje deluju protiv njega u južnom Libanu i da količina oružja koju je vojska zaplenila utiče na sposobnost te militantne grupe da izvodi napade.

Što se tiče raketnih sposobnosti, IDF procenjuje da Hezbolah održava oko 30 odsto onoga što je prvobitno imao pre rata, a to je još uvek na hiljade raketa.

Ali zbog eliminacije rukovodstva Hezbolaha, uključujuci brojne komandante na terenu, IDF navodi da se Hezbolah muči da izvede masivni raketni napad koji je prvobitno planirao.

IDF i dalje ima za cilj da završi svoje operacije u južnom Libanu u roku od nekoliko nedelja.

Nakon što opasnost od invazije Hezbolaha bude uklonjena sa graničnog područja, stanovnici severa ce moci da se vrate svojim domovima, naveo je portal.

19.16 IDF: Eksploziju u Tel Avivu izazvala raketa iz Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je jaku eksploziju koja se čula u Tel Avivu izazvala raketa ispaljena iz Libana koja je pala na otvoreno područje.

.

Foto: JACK GUEZ / Profimedia

.

IDF navodi da se nije oglasila sirena u skladu sa politikom da se ne izdaju upozorenja ako se utvrdi da raketa ne predstavlja pretnju, prenosi Tajms of Izrael.

Za sada nema izveštaja o povređenima.

Ranije danas, stanovnici Tel Aviva i oblasti Ramat Hašaron prijavili su da su čuli jaku eksploziju.

18.55 Izraelska vojska se izvinila zbog napada u kojem su poginula tri libanska vojnika

Izraelska vojska se danas izvinila zbog vazdušnog udara na jugu Libana u kojem su poginula tri libanska vojnika.

Izraelska vojska je saopštila da je u njihovom jučerašnjem napadu pogođen kamion koji je ušao u područje gde je prethodno gađala kamion pokreta Hezbolah koji je prevozio lanser i rakete, preneo je AP.

Kako su saopštile izraelske oružane snage, njihovi pripadnici nisu znali da je drugi kamion pripadao libanskoj vojsci.

18.22 Iran uložio žalbu zbog pretnji Izraela da će napasti nuklearne lokacije

Iran je uložio žalbu Međunarodnoj agenciji UN za atomsku energiju (IAEA) zbog pretnji Izraela da će napasti iranske nuklearne lokacije.

Teheran je pozvao zvaničnike IAEA da upozore Izrael da bi takav napad bio ne samo u suprotnosti sa međunarodnim pravom, već bi predstavljao kršenje rezolucija UN, preneo je Gardijan.

IAEA, koja je odgovorna za nadzor nad iranskim nuklearnim programom, do sada nije komentarisala eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, a odnosi agencije UN sa Teheranom od nedavno su zategnuti.

.

Foto: Shutterstock/ Tomasz Makowski, Google Maps / Ringier

.

Neimenovani iranski vojni izvori upozorili su da će Iran nastaviti da radi na stvaranju nuklearnog oružja, ukoliko Izrael napadne iranske nuklearne lokacije, objavila je iranska agencija Tasnim.

Međutim, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ismail Bakai je, komentarišući pisanje medija, insistirao da Iran nema plan da menja svoj stav da ne koristi nuklearno oružje na osnovu svojih verskih uverenja.

Iran je lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael 1. oktobra, a izraelski zvaničnici najavili su odgovor, uključujući i napade na iranske nuklearne lokacije.

17.20 Netanjahu obavestio Tajanija o izraelskim operacijama

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani sastao se danas u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji ga je informisao o izraelskim operacijama u južnom Libanu u blizini položaja međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), rekli su izvori iz italijanskog ministarstva spoljnih poslova za agenciju ANSA.

Izvori su naveli da je Tajani pozvao na prekid vatre u Libanu i Pojasu Gaze.

.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Tanjug

.

Netanjahu je rekao da je smrt lidera palestinske militantne grupe Hamas Jahje Sinvara važan rezultat za Izrael.

Tajani je ranije danas tokom sastanka sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom u Jerusalimu istakao potrebu da se osigura najveća zaštita za italijanski kontingent u UNIFIL-u.

“Posvecenost Italije deeskalaciji se nastavlja: cilj je mir na Bliskom istoku. Prekid vatre i oslobađanje talaca ostaju prioritet”, napisao je Tajani je platformi X.

Izvori iz italijanskog ministarstva rekli su da ja Tajani tokom sastanka sa Kacem ocenio da je nakon smrti Sinvara “došlo vreme da se ponovo otvori put politici i diplomatiji”.

Jahja Sinvar

Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Jahja Sinvar

Prema izvorima, Tajani je tražio od izraelske vlade da ubrza i pomogne ulazak humanitarne pomoci u Pojas Gaze.

Tajani je pre Izraela posetio palestinske teritorije gde se sastao i sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom.

17.06 Ubila se devojka koja je preživela napad Hamasa

Izraelka Širel Golan, koja je preživela napad Hamasa na muzički festival Nova u blizini Kibuca Rejm 7. oktobra 2023. izvršila je samoubistvo, nakon godinu dana borbe sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na saopštenje porodice preminule.

Golan, koja je u nedelju napunila 22 godine, pronađena je mrtva u svojoj kući u blizini grada Netanije na dan svog rođendana.

Širel Golan

Foto: Društvene mreže / screenshot

Širel Golan

Nakon smrti devojke, njen brat Ejalah optužio je državu Izrael da nije ponudila Širel neophodnu pomoć da se izbori sa emocionalnim i mentalnim problemima nakon masakra na festivalu.

“Da je država vodila računa o njoj, ništa od ovoga se ne bi desilo”, rekao je brat preminule.

Kako je navela porodica preminule, u nedeljama i mesecima nakon napada, Golan je počela da razvija simptome PTSP-a, uključujući otuđenje i povlačenje u sebe. Dva puta je bila hospitalizovana, ali dijagnoza PTSP-a nikada nije potvrđena.

U napadu 7. oktobra 2023. ubijeno je više od 1.400 Izraelaca, dok su militanti uzeli oko dve stotine ljudi za taoce.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze posle napada Hamasa, izraelska vojska je ubila više od 42.000 Palestinaca.


Blic

Check Also

"Pitala sam ga da li je normalan" Olga Odanović progovorila o braku s Peletom "Otišla sa drugaricom na more, a on je rekao ma kakvo letovanje"

Olga Odanović i Dragan Petrović Pele važe za jedan od najskladnijih glumačkih parova, a kruna …