Uživo “TRČALA SAM , ČULA DRUGARICU DA VRIŠTI, A ONDA SAM PALA…” Devojka koja je ranjena u masakru opisala kako je Uroš Blažić ubio njene prijatelje, pred sudom i DEDA MASOVNOG UBICE

10.47 Svedočenje Milunke Gavrilović

Blic preporučuje

Za sudsku govornicu izašla je i Milunka Gavrilović.

– Želim da svedočim – rekla je ona.

Milunka: Ostajem pri izjavi

Konatar: U kakvim ste odnosima?

Milunka: Normalnim. Viđali smo se dva puta godišnje. Oni dođu kod nas na slavu ili mi kod njih.

Konatar: Da li Vam se Biljana nekada žalila?

Milunka: Nikada, o postupcima sam saznala u novinama.

Konatar: Da li ste bili na svadbi?

Milunka: Jesam, ne mogu da se setim da li se pucalo. Bili smo pod šatorom, to je bilo 2011. godine.

Konatar: Da li je Radiša pričao o oružju?

Milunka: Ne.

Konatar: Jel ste išli u Dubonu ili Šepšin?

Milunka: U Dubonu, poslednje godine smo bili u Šepšinu.

10.34 Svedoči deda Uroša Blažića

Za govornicu je sada izašao Dragan Gavrilovć, deda Uroša Blažića po majci.

– Ja ću da svedočim. Nemam šta da kažem. Ostajem pri svemu što sam rekao – rekao je,

Na pitanja tužioca on je odgovarao sa po jednom do dve reči.

Ovako je teklo ispitivanje:

  • Konatar: U kakvim ste odnosima bili?
  • Gavrilović: Odličnim
  • Konatar: Jel ste išli u Dubonu?
  • Gavrilović: Godišnje.
  • Konatar:Jel ste išli u kuću u Šepšinu
  • Gavrilović: Jednom, dva put možda. Zet je dolazio češće, unuk nije dolazio, možda pet puta.
  • Konatar: Jel Radiša bio lovac?
  • Gavrilović: Ne znam ništa o tome.
  • Konatar: Da li znate da li je posedovao lovačke puške?
  • Gavrilović: Ne znam ništa o tome.
  • Konatar: Jel pričao o oružju?
  • Gavrilović: Nismo pričali o oružju. Imao sam lovačku pušku. Radio sam gde su se prodavali, nije išla prodaja kako treba, pa su nudili da se uzme puška ko je hteo. Takvo je vreme bilo. Nismo ništa pričali o oružju, nisam imao vremena. Uroš nikada nije pričao o oružju.
  • Konatar: Jel ste bili na svadbi?
  • Gavrilović: Jesam, ne sećam se da li se pucalo. Sigurno se pucalo, ko je pucao i kako ne znam. Ne znam iz kog oružja, muzika je svirala. Otkud znam ko je pucao. Nisam čuo rafalnu paljbu na svadbi. Možda sam ranije otišao kući, nisam bio do kraja. Kada se pucalo, nisam…
  • Konatar: Zbog čega je Uroš otišao kod vas posle masakra
  • Gavrilović: Ne znam. Ne mogu da budem pametan.

Deda Uroša Blažića potom je rekao da je objekat gde je Uroš Blažić otišao posle masakra služio za kokoške, da je unuka video poslednji put za slavu Sveti Luka.

Tužilac Konatar naveo je sudu da ima primedbu na ovog svedoka.

Branilac Radiše Blažića: Da li ste dolazili kod njih na Novu godinu i Božić?

Gavrilović: Nisam.

Branilac Radiše Blažića: Da li su pravili vatromet u kući?

Gavrilović: Ne znam.

Tužilac Konatar: Svedok je sam rekao rekao da je u odličnim odnosima sa porodicom, rekao je da se pucalo na svadbi, a rekao je da ne zna ni ko ni kako. Iskaz u ovom delu nije iskren.

10.28 Svedoči otac Dalibora Todorovića

Za govornicu je izašao Miloslav Todorović otac Dalibora Todorovića.

Dalibor Todorović

Foto: Ustupljene fotografije

Dalibor Todorović

Miloslav: Ostajem pri svemu, ali imam da dodam. Imam primedbu na suđenje. Drugo, vi ste mnogo blagi kao sudija povodom svedoka iz Mladenovca koji je rekao da su se oni lažno prijavili kod njega da bi dobili stan. Tražim u ime svih roditelja da oni budu kažnjeni po 150.000 dinara jer se nisu pojavili. Imam primedbu na advokata Uroša Blažića.

Sudija: Nećemo sada primedbe. Kažite ono zbog čega ste došli.

Miloslav: Tako je, oni nisu imali pravo na advokata.

Sudija: Ponovo Vas upozoravam, nećemo da se mešamo u njihova i vaša prava niti u krivični postupak. Ako je to to, onda smo završili za danas.

Miloslav: Nemam ništa da kažem…

10.14 Počelo suđenje Urošu Blažiću

Nakon šro je sudija prozvao sve prisutne u sudnici, počeo je glavni pretres.

Za sudsku govornicu izašla je Andrijana Mittrović, oštećena u postupku.

Ravni gaj, mesto gde je Uroš Blažić pucao u mlade ljude

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Ravni gaj, mesto gde je Uroš Blažić pucao u mlade ljude

– Drugarica i ja smo krenule u Dubonu to veče. Bile smo na Ravnom gaju, pa smo otišle tamo. Pričale smo sa drugarima tamo. Čuli su se pucnji u blizini, nismo znali gde. Dalibor je rekao: “Šta se slavi?”. Nije prošlo ni pet minuta, onda je Uroš stao autom i ušao u školsko dvorište. Rekao je: “Ruke u vis ili lezite dole pucaću!”. Dalibor ili Milan je rekao: “Čekaj, stani šta radiš?!”, ali on je krenuo da puca. Ja sam krenula da trčim, izgubila sam svest, nakon toga se ničeg ne sećam – rekla je ona.

Tužilac Konatar: Na kojom razdaljini je bio?

Andrijana: Dva metra od nas, pucao je rafalnom paljbom. Posle je i pojedinačno. Pucao je iz puške, izlazile su varnice. Čula sam kako je drugarica vrištala, mislim da se on vratio, jer sam ja zadobila povredu na leđima.

9.40 Na suđenje došao i Anđelko Aćimović

Ispred zgrade suda je i Anđelko Aćimović, otac Angeline Aćimović, učenice koja je 3. maja 2023. stradala u masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Aćimović je došao da pruži podršku porodicama nastradalih u Malom Orašju i Duboni koje je, po vlastitom priznanju, ubio Uroš Blažić.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.
Anšelko Aćimović, otac devojčice ubijene u "Ribnikaru", došao je da pruži podršku porodicama žrtava iz Malog Orašja i Dubone

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Anšelko Aćimović, otac devojčice ubijene u “Ribnikaru”, došao je da pruži podršku porodicama žrtava iz Malog Orašja i Dubone

Na prošlom ročištu koje je održano 27. septembra, Urošev deda, odnosno otac Radiše Blažića, Uroševa majka Biljana, Urošev brat Marko i Uroševa snajka Željana iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne svedoče jer su okrivljeni Uroš i Radiša njihovi najbliži srodnici.

Članovi porodica ubijenih u selima Dubona i Malo Orašje

Foto: Milan Ilić / Ringier

Članovi porodica ubijenih u selima Dubona i Malo Orašje

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Ivan Konatar, rekao je da su oni iskoristili pravo da ne svedoče, međutim, kako je rekao, “sva četiri svedoka su pokazala stav o tragediji i nedostatak bilo kakvog saosećanja prema žrtvama i njihovim porodicama”.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Ivan Konatar

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Ivan Konatar

Saslušano sedam svedoka

Svedok Anastasija Đorđević, Uroševa bivša devojka, na prošlom ročištu, između ostalog, rekla je da je ispod jastuka u njegovoj kući pronašla pištolj, ali da joj je on rekao da ima dozvolu.

Svedok, Anja Talić sa kojom se Uroš, neposredno pred masakr, posvađao u grupnom četu na Vocapu, rekla je da je Uroš vređao nju, njenu majku i sestru i da je na društvenim mrežama veličao kriminal.

Svedok Milan Lesić, prijatelj Uroša Blažića, rekao je da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu, a kada je advokat Nebojša Perović davao primedbu na njegov iskaz, s obzirom da nije znao da odgovori skoro ni na jedno pitanje osim da je Uroš koristio steroide, svedok se onesvestio.

Članovi porodica ubijenih u selima Dubona i Malo Orašje

Foto: Milan Ilić / Ringier

Članovi porodica ubijenih u selima Dubona i Malo Orašje

Svedok Goran Miletić, kolega Radiše Blažića iz Vojske Srbije, rekao je da mu je Radiša bio nadređeni. On je govorio o bombama koje su nestale iz kasarne u Buđanovcima 1999. godine.

Svedok Stefan Marković, komšija porodice Blažić, rekao je da su Blažići pucali za Novu godinu i Božić, te da se pucalo i na svadbi Uroševog brata. On je naveo i da se “pucalo kao da je ratno stanje”, te da je kobne večeri video nižu mušku osobu sa tetovažama koja je bila zajedno sa Blažićem.

Svedok Aleksandar Savić, policijski službenik iz Mladenovca, rekao je da je postupao kada se Radiši Blažiću oduzimalo oružje kada je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Članovi porodica ubijenih u selima Dubona i Malo Orašje

Foto: Milan Ilić / Ringier

Članovi porodica ubijenih u selima Dubona i Malo Orašje

Svedok Predrag Buhač, kolega Radiše iz Vojske Srbije, rekao je da se Blažić pokušao da odnese delove aviona koji se srušio, te da ima saznanja da je napao konduktera u autobusu i da je smenjen sa dežurstva jer nije došao propisno odeven.

Svedok Jelena Ajdinović koja se nalazila u taksi vozilu u koje je kobne noći ušao Uroš Blažić, dostavila je sudu obaveštenje da nije u stanju da svedoči, te da ima visokorizičnu trudnoću i da ne želi da se priseća traume koju je preživela te večeri.

Uroš Blažić ubio devet osoba, ranio 12

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Smederevu Uroš Blažić se tereti da je u selima Dubona i Malo Orašje, koja se nalaze u blizini Mladenovca, ubio devetoro mladih, a ranio 12 osoba. Njemu se na teret stavljaju krivična dela – teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Uroš Blažić nakon hapšenja

Foto: MUP

Uroš Blažić nakon hapšenja

Na optužnici se, osim Uroša, nalazi i Radiša Blažić kojem se na teret stavlja da je izvršio krivično delo – nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.


Blic

Check Also

Dnevni horoskop za 22. oktobar 2024: Ovan primećuje da nešto nije u redu s partnerom, Ribe se osamljuju

Dnevni horoskop za 22. oktobar 2024: Ovan primećuje da nešto nije u redu s partnerom, …