Veličanstvene scene u Beogradu: Vatromet povodom 80 godina od oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Tim povodom od 20 časova biće veličanstveni vatromet na Sava promenadi od Kule Beograd do Brankovog mosta.

Podsetimo danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas otvarajući izložbu  povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da je ta izložba deo politike koju Srbija vodi i da je predstavljen samo mali deo puta u borbi za slobodu.

– Danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata, odlučno smo protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava – rekao je Vučić na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

On je istakao da ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode.

– Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba – rekao je Vučić i istakao da će u istoriji glavnog grada istaknuto mesto zauzimati svi oni koji su dali svoje živote u borbi za slobodu.

Vučić je rekao da je danas dan koji je od velikog značaja i za Evropu i za Srbiju i za Rusiju i da se obeležava 80.godišnjica od oslobođenja od fašističkih osvajača.

– Od srca vam čestitam praznik koji je upisan u zajednički istoriju naših pobeda – rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da je Beogradska bitka tada postala važna etapa na putu ka velikoj pobedi, ističući da su tada trijumfalno bačeni okovi ugnjetavanja nakon što je Srbija kroz narodnooslobodilački pokret tokom tri i po godine pružala snažan otpor okupatorima.

On je rekao da je Srbija stala na stranu svih slobodoljubivih naroda sveta, koji su ustali protiv nacisitičkog terora.

Vučić je podsetio da je Srbija bila jedna od retkih u regionu koja je izabrala stranu pobednika i platila visoku cenu za to.

– Nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem kao neki u regionu – rekao je Vučić i podsetio da je Beograd bombardovan, ali i da je Srbija ostala na strani prava i pravde zajedno sa drugim narodima.

– Uvek na strani prava i pravde, zajedno sa drugim narodima, borili smo se hrabro i nesebično protiv fašizma – rekao je on.

Ukazao je na značaj podrške Crvene armije pod komandom generala Ždanova i sa druge strane Peke Dapčevića koji su, kako je rekao, zajedno oslobađali ulicu po ulicu, zgradu po zgradu često borbama “prsa u prsa”.

Beogradsku operaciju ne bismo mogli da izvedemo bez podrške Crvene armije i naših sovjetskih prijatelja, rekaoje Vučić i dodao da je skoro 3.000 boraca dalo život za ovaj grad i ovu zemlju.

Borci su, kako je istakao, dali svoje živote za najsvetiji cilj i poručio da će njihove žrtve služiti kao večni podsetnik da sloboda nije data već izvojevana uz ogromne žrtve.

– Srbija je pobedila i jasno pokazala svetu šta znači nepokolebjliv duh naroda – rekao je Vučić i ocenio da je bitka simbol savezništva između ruskih i srpskih jedinica ujedinjenih pod zastavom antifašističke borbe.

On je naveo da slavno oslobođenje Beograda treba da bude putokaz za sve generacije i dokaz da borba za slobodu ne poznaje granice.

Vučić je rekao da Srbija neće zaboraviti bratsku ruku koja je pružena, niti će promeniti svoj odnos prema zlu protiv koje se borila.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Mračne tajne potpalublja moćnih kruzera: Zbog ovoga ćete odmah biti izbačeni sa broda (VIDEO)

Mnogi o tome govore kao o “malom gradu” na vodi, gde može da se nađe …