Broj korisnika AI usluga u Kini premašio 600 miliona

Kina trenutno broji više od 600 miliona registrovanih korisnika za generativne usluge veštačke inteligencije, pokazali su podaci Ministarstva industrije i informativne tehnologije Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Džao Džiguo, glavni inženjer ministarstva, navodi da je industrija veštačke inteligencije (AI) proširila broj novootvorenih kompanija koji iznosi 4.500, a do sada je kako Džao dodaje, oko 200 generativnih usluga AI modela registrovano i dostupno korisnicima.

Džao je istakao da je neophodno podsticati kapacitet infrastrukture AI za javne usluge i uspostaviti dostupne i prilagodljive platforme za razvoj AI kako bi se ubrzala obuka, optimizacija i velika primena AI modela.

Telekomunikacioni operator u zemlji, Čajna mobajl, pokrenuo je standard evaluacije za opšte AI velike modele istog dana zajedno sa Kineskim institutom za standardizaciju elektronike i ključnim preduzećima, pružajući referencu kompanijama da odaberu.

Ovaj standard, vođen stvarnom potražnjom iz ključnih industrija, fokusira se na šest dimenzija, a to su funkcionalnost, tačnost, pouzdanost, sigurnost, interaktivnost i primenljivost, kako bi se sveobuhvatno procenila osnovna kompetencija u primeni velikih modela.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com


Krstarica

Check Also

Славље у дому Секе Алексић: Певачица и њен супруг објавили срећне вести – честитке пристижу са свих страна

Певачица Сека Алексић је прославила осми рођендан свог сина Јакова у породичној вили у Старој …