KAKVA ŠTETA Ukrajinci u Rusiji napali NAJBOLJIM borbenim vozilima, pa upali u BRUTALNU ZASEDU (VIDEO)


Vesti

Svet

Ukrajinci u Rusiji napali najboljim borbenim vozilima, pa upali u brutalnu zasedu

Ukrajinske snage su izvele dva napada na rusku Kursku oblast

Drugi napad ukrajinskih snaga je zapao u probleme u poljima južno od grada Veseloje

Snažne ukrajinske jedinice 6. avgusta su napale rusku Kursku oblast, brzo zauzevši hiljadu četvornih kilometara teritorije napredujući protiv nepripremljenih ruskih branitelja.

napad ukrajine na rusijuFoto: X/@JohnH105 / screenshot

napad ukrajine na rusiju

Pet nedelja kasnije, 12. septembra, ukrajinske snage pokrenule su drugu invaziju probivši rusko-ukrajinsku granicu u blizini Novog Puta, 35 kilometara zapadno od glavnog pravca napada prema Kursku. Očigledni cilj ovog drugog prodora bio je ambiciozan: prebaciti trupe na istok do glavnog pravca i pokušati zarobiti hiljade ruskih vojnika, piše Forbes.

Zapeli u poljima

Međutim, nakon nedelja teških borbi, ukrajinska operacija “Novi Put” očigledno je zapela u poljima južno od grada Veseloje, nekoliko kilometara severno od Novog Puta.

20. septembra ili otprilike u to vreme, jake ukrajinske snage s borbenim vozilima Marder nemačke proizvodnje, borbenim vozilima CV90 švedske proizvodnje i tenkovima Strv 122 kretale su se duž glavne ulice koja povezuje Veseloje s Gluškovom, većim naseljem šest kilometara severoistočno.

Čekala je ruska 106. vazdušno-desantna divizija. Postavljanjem mina, artiljerijom, protivtenkovskim projektilima i dronovima, Rusi su zaustavili ukrajinski napad 20. septembra, kao i napade koji su usledili. Video sa drona koji je 106. vazdušno-desantna divizija objavila ove nedelje prikazuje 15 ili 16 uništenih ukrajinskih vozila, uključujući neka od najboljih ukrajinskih borbenih vozila: jedan ili dva CV90, Marder i američke M-2 i Stryker.

Među najboljim ukrajinskim jedinicama

Mešavina vozila naglašava važnost koju je glavni štab u Kijevu pridao invaziji na Novi Put. Satnije ili bojne iz 21. i 47. mehanizovane brigade (koje su koristile CV90 i M-2) i 95. vazdušno-jurišne brigade (s Marderima i Strykerima) pridružile su se 225. jurišnoj bojni i 501. bojni marinaca u napadima kroz Novi Put prema Veselojem i Gluškovu. Ovo su ponajbolje brigade i bojne u strukturi ukrajinskih snaga.

Ali čak se i te elitne formacije muče proći Veseloje i ući u Gluškovo. Sve dok Ukrajinci ne budu mogli napredovati glavnom ulicom koja povezuje ta naselja, njihov glavni cilj – susret s glavnim snagama koje drže Kursk – ostaje nedostižan.

Ako postoji utešna nagrada za frustrirane Ukrajince, onda je to činjenica da i Rusi imaju poteškoća na ulici Veseloje-Gluškovo. Protunapadi 106. vazdušno-desantne divizije ili neke druge padobranske formacije doživeli su istu sudbinu kao i ukrajinski napadi – razoreni su projektilima, artiljerijom i bespilotnim letelicama. Razbijenih ruskih vozila po ulici i obližnjim poljima ima isto toliko koliko i ukrajinskih.

Međutim, vredi napomenuti da Rusi imaju više vozila koja si mogu priuštiti izgubiti.

(Index.hr)


Blic

Check Also

MAJKA MU GOVORILA DA ĆE BITI BESKUĆNIK ILI PEKAR AKO NE BUDE ODLIČAN! Glavni urednik Kurira izneo detalje sa saslušanja dečaka ubice: Dadilja ga je vodila svuda

Glavni urednik Kurira Rajko Nedić, novinarka Kurira Branka Travica, advokat Milan Popović i psiholog Nađa …