Преминула легендарна глумица – Пријатељи се опростили емотивним речима: "Била је изванредна и брижна жена…"

Легендарна  Мици Гејнор умрла је у 93. години. Глумица, певачица и плесачица, позната по својим култним улогама у “Јужном Пацифику” и “There’s но Business Like Show Business”, преминула је природном смрћу у четвртак, 17. октобра, објавио је њен тим у саопштењу.

– Осам деценија је забављала публику у филмовима, на телевизији и на сцени. Заиста је уживала у сваком тренутку своје професионалне каријере и у великој привилегији да буде забављач. Ван сцене, она је била живахна и изванредна жена, брижна и одана пријатељица, и топло, љубазно, веома смешно и свеукупно славно људско биће. Док славимо њено наслеђе, захваљујемо се њеним пријатељима и фановима и безбројној публици коју је забављала током свог дугог живота – наведено је у саопштењу.

Мици Гејнор, рођена као Францесца Марлене де Czanyi вон Гербер 4. септембра 1931. године у Чикагу, у породици музичара мађарског порекла, Хенрија де Czanyi вон Гербера, виолинисте и диригента, и његове супруге Паулине, плесачице, била је предодређена за каријеру у свету забаве. Њена породица се прво преселила у Елгин, Илиноис, затим у Детроит, а касније, када је Мици имала 11 година, стигли су у Холивуд. Управо ту почиње њено уметничко усавршавање – тренирала је балет, а већ са 13 година певала је и плесала у Лос Анђелеској “Цивиц Light Опера” компанији.

Са 17 година потписала је седмогодишњи уговор са великим студијом “Twentieth Century-Fox”. Студио је одлучио да промени њено име из Митзи Гербер, које је звучало као име продавнице деликатеса, у уметничко име Мици Гејнор. Њена прва филмска улога била је у мјузиклу “My Блуе Хеавен” 1950. године, где је глумила уз Betty Грабле и Дана Daileya. Уследиле су улоге у филмовима као што су “Таке Царе оф My Little Гирл” (1951), где је играла цимерку Jeanne Цраин.

Гејнор се није зауставила само на филмској каријери. Године 1964. појавила се у популарном шоу програму “The Ед Sullivan Show”, између два наступа чувених The Беатлес-а. Током те вечери, отпевала је нумеру “Тоо Дарн Хот” и medley блуза, што је постало једно од њених незаборавних телевизијских појављивања.

Mici Gejnor
Мици Гејнор / Извор: Youtube Printscreen/ABC7

Поред филмских улога, Мици је током 1960-их и 1970-их година постала звезда девет телевизијских специјала, који су јој донели чак 16 номинација за награду Emmy. Њени сценски наступи у ноћним клубовима широм Сједињених Америчких Држава и Канаде донели су јој огромну популарност, а Лас Вегас је постао редовна дестинација њених шоу програма.

Мици Гејнор је такође оставила траг и у музичком свету. Снимила је два албума за издавачку кућу Верве Рецордс, укључујући Мици Гејнор “Сингс the Lyrics оф Ира Gershwin”. Њена интерпретација песме “Happy Anniversary” такође је постала хит.

Мици је остала активна и током каснијих година, а 2008. године добила је признање током прославе 60 година телевизијског плеса, где је наступала уз познате личности као што су Kenny Ортега, Shirley МацЛаине и многи други. Исте године објављен је документарни филм Мици Гејнор “Razzle Dazzle: The Специал Years”, у којем је приказано златно доба њених телевизијских специјала.

Након смрти њеног супруга Јацка Беана, с којим је била у браку 52 године, Мици је наставила да живи кроз сећања на своје изванредне наступе, остављајући трајни печат у свету забаве.


Izvor:Srbija Danas

Check Also

“ZNAM DA JE BILA SA OŽENJENIM” Terzina porodica o saznanjima o Sofiji: Zadrugarov brat otkrio i zašto se ne čuje sa Milicom

Zabava Terzina porodica o saznanjima o Sofiji: “Znam da je bila sa oženjenim” Milica Štulović …