ПРЕМИНУЛА ВЕРА – филмови ове легендарне уметнице обележила бројна детињства

Вера Пливова-Шимкова, позната чешка редитељка, сценаристкиња и списатељица, преминула је у 90. години. Ова уметница, која је оставила значајан траг у кинематографији за децу и младе, прославила се филмовима као што су “Момци господа“,„Краконош и скијаши“ и „Лија, Мишеви и Шибеничак“. Током своје каријере, снимила је више од двадесет целовечерњих филмова, на којима су одрасле бројне генерације гледалаца.

Пливова-Шимкова је рођена у Ломници над Попелкоу, у породици посвећеној аматерском позоришту. У младости се бавила спортом и цртањем, а након завршетка гимназије уписала је режију на престижној филмској академији ФАМУ, где је студирала под менторством редитеља Борживоја Земана, познатог по класицима као што су “Поносна принцеза”  и “Хонза мали краљ”. Током студија, радила је као асистенткиња у студијима Барандов, сарађујући са великанима попут Карла Кахине и Vojtjehha Јаснеха.

Кроз више од 50 година рада, Пливова-Шимкова је открила и обликовала многе дечје таленте, који су наставили успешне глумачке каријере. Поред филмске режије, бавила се и адаптацијом својих сценарија за позориште, као и писањем књига. Њен последњи филм, драма “Хлеб” из 2001. године, био је круна њене стваралачке каријере.

За свој допринос дечјој и омладинској кинематографији, добила је престижну награду Златна ципелица на Злин Фестивалу 1999. године. Сматра се да су њени филмови оставили неизбрисив траг у културном наслеђу Чешке и наставили да инспиришу млађе генерације гледалаца и уметника.


Izvor:Srbija Danas

Check Also

Srbin za sekundu ostao bez 10.000 dinara! Internet prevare uzele maha: Zbog jedne greške ostao i bez para i bez narudžbine

Jedan Srbin postao je žrtva onlajn kupovine, jer je devojci naručio nakit od 10.000 dinara …