ЦРНА ГОРА ШАЉЕ ВОЈНИКЕ КАО ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Спремају их да постану део НАТО-а

На самиту у Вашингтону договорено је да 32 нације, чланице НАТО-а пошаљу војску за помоћ Украјини и међу њима је Црна Гора, изјавио је заменик председника Војног комитета НАТО-а Ендрју Ролинг.

– Црна Гора, колико знам, нема примедби на ову мисију сигуран сам да ће у њој учествовати. Али да будем јасан, овде се не ради о томе да ће НАТО снаге ићи у Украјину – рекао је Ролинг у интервјуу за подгоричке медије. 

Како додаје, биће организована обука украјинских војника у Пољској и Немачкој, а дугорочно у складу са циљем да је припреми да постане чланица НАТО-а.

– Део мисије биће усмерен на то да изградимо Украјину за будућност која је компатибилна и интероперабилна са НАТО-ом. Тако да мислим да све те ствари иду заједно – рекао је он.

На питање како да постане чланица, кад је у сукобу, високи званичник НАТО-а одговара: “Ми их сада обучавамо да победе Русију и задрже своју независност и слободу као држава”.

– А онда ће развој снага бити начин како ће њихова армија и војска изгледати после, како се буду кретали ка томе да буду део НАТО. Биће заиста тешко за њих да се трансформишу усред конфликта – појашњава.

Говорећи о безбедносној ситуацији на Балкану, Ролинг је рекао да највећа претња овом региону не прети споља.

– Ако ме питате да ли мислим да ће неко извршити инвазију на Балкан, не мислим да ће Русија извршити инвазију на Балкан”, рекао је он.

На питање како гледа на трку у наоружању у региону, одговара да не може да говори у име Србије.

– Надам се да ћемо у Црној Гори, али и другим НАТО чланицама, постићи то да је наша одбрамбена индустрија способна да обезбеди сопствене потребе и да је наша одговорна набавка у правим роковима са правом опремом која је интероперабилна међу савезницима – подвукао је Ролинг.

Он је најавио да ће новоформиране Савезничке снаге за реаговање (АРФ) вежбати у наредном периоду на простору Космета и у Северној Македонији.

Извор: Србија Данас/Ало

Izvor: Srbija Danas

Check Also

JK U STANU BAKE PRASETA OTKRILA ŠOK DETALJE IZ SVOJE SPAVAĆE SOBE: Plakala sam posle odnosa da bi nestali odmah, uglavnom su bili kod mene kući! I onda, pali!

Baka Prase održao je lajv sa Jelenom Karleušom, za koji mnogi već komentarišu da je …