Саопштење најближих поводом концерта у Борину част у организацији Сергеја Трифуновића "Нисмо сагласни за његово одржавање"

Концерт под називом „Бори у част“, који је организовао глумац Сергеј Трифуновић и најављен за 2. новембар у клубу Zappa База, изазвао је бурне реакције у јавности. Иако је најављено да ће приход од улазница бити намењен изради споменика преминулом фронтмену групе Рибља Чорба, Боре Ђорђевића, чланови његове породице и бенда изразили су незадовољство због овог догађаја, истичући да нису дали своју сагласност.

У званичном саопштењу, породица и музичари из бенда наводе да нису консултовани нити укључени у организацију концерта, што је изазвало њихову реакцију. Њихово саопштење преносимо у целости у наставку текста. 

Bora Đorđević
Бора Ђорђевић / Извор: Србија Данас

– Као наследници Боре Ђорђевића, законски носиоци његових ауторских права и заступници његовог стваралаштва, желимо да се обратимо поводом најављеног догађаја који ће се одржати у Zappa Бази 02.11.2024. године, а који је организован у знак части и поштовања према нашем вољеном Бори и његовом непроцењивом доприносу музици и култури нашег региона.

Пре свега, желели бисмо да изразимо нашу захвалност организаторима на њиховој искреној намери да одају почаст човеку који је обележио музичку сцену својим јединственим стилом и песмама које су обликовале многе генерације. Боре Ђорђевић је био уметник несагледивог талента, аутор песама које су постале симбол бунта, слободе и истине. Сваки покушај да се тај допринос овековечи је, у суштини, гест дубоког поштовања према његовом раду.

Међутим, иако препознајемо лепоту ове намере, сматрамо да начин на који се овај догађај реализује није у потпуности у складу са вредностима и принципима које је Бора заступао током свог живота. Желимо да нагласимо да породица Боре Ђорђевића, као и његов бенд, нису укључени у организацију овог концерта и нису дали сагласност за његово одржавање у оваквом формату.

У циљу проналажења решења које би било у складу са Бориним вредностима и његовим уметничким наслеђем, обратили смо се организаторима са предлогом да се концерт одржи без продаје карата и прикупљања новца на овај начин, јер сматрамо да то није прикладно за величину и значај личности каква је Бора Ђорђевић. Нажалост, наш предлог није прихваћен и организатори су се оглушили о њега, што нас је ставило у непријатну позицију.

Такође, идеја о постављању споменика је племенита и заслужује посебну пажњу. Сматрамо, ипак, да је за подухват те величине потребно укључивање шире заједнице, али и надлежних државних органа који препознају значај Боре Ђорђевића за културну баштину Србије и Балкана, и тиме се на одговарајући начин побринули за овај вредан чин.

Боре Ђорђевић је оставио за собом неизбрисив траг у музици, култури и друштву, и верујемо да је његово наслеђе нешто што сви носимо у срцу. Његов глас, његове речи и његова страст живе кроз све нас, и наш је задатак да то наслеђе очувамо и пренесемо будућим генерацијама, али увек са дубоким поштовањем према његовом лику и делу.

Захваљујемо се на разумевању и срдачно поздрављамо сваки будући покушај одавања почасти нашем Бори, уз позив да се то чини у складу са вољом његове породице и оних који настављају његов музички пут.


Izvor:Srbija Danas

Check Also

ŽIKA JAKŠIĆ PRVI PUT O ZDRAVSTVENOM STANJU SAŠE POPOVIĆA: “Nije klonuo duhom, ide na bolje, to je najvažnije”

Zabava Žika Jakšić prvi put o zdravstvenom stanju Saše Popovića: “Nije klonuo duhom” Milica Milojević …