ПРЕМИНУЛА велика глумачка звезда – памтићемо га по овој фантастичној серији

Ед Вилер, глумац и продуцент који се појавио у неколико епизода НБЦ-ове серије “Law & Ордер”, као и у многим другим телевизијским емисијама, филмовима, позоришним продукцијама и рекламама, преминуо је у 88. години.

Вилер је преминуо 21. августа у болници “Englewood” у Њу Џерсију од респираторног затајења услед компликација изазваних упалом плућа, потврдила је његова супруга, Месерет Строман Вилер, у четвртак за The Тимес.

Строман Вилер се опростила од свог супруга путем објаве на Инстаграму, назвавши га „светлом водиљом“ чији су „талент, посвећеност и страст били без премца — било на позорници, испред камере или иза сцене.“

„Изградили смо живот и стварали уметност заједно“, написала је, „и твоје наслеђе ће наставити да инспирише. Заувек ћу се сећати твог гласа, твоје мудрости и твоје великодушности.“

Едвард Џон Vilerr рођен је 18. фебруара 1936. године у Бруклину, Њујорк. Његов отац, кројач, „усадио је њему и његовом брату осећај поноса у изгледу“, док га је мајка, предузетница, инспирисала да као дете започне свој посао чишћења ципела, према наводима на Legacy.com.

Након служења у војсци, Вилер је похађао колеџ у Северној Каролини (данашњи Универзитет Северне Каролине) захваљујући кошаркашкој стипендији, а потом је радио као фризер и у компанији Унитед Аирлинес пре него што се упустио у професионалну глумачку каријеру.

Његови први наступи били су током 1970-их у националним рекламама за производе попут Лувс пелена, Рејнолдс фолије и Судафед-а. Вилер је не само отворио врата за већу заступљеност Афроамериканаца на екранима, већ је и успео да “сачува новац за теже дане и посвети се раду у позоришту, које није било толико уносно”, изјавио је 2017. године.

Вилер се школовао код оф Бродвеј редитеља Џина Франкела и очуха Вина Дизела, Ирвинга Винсента, и играо је у представама попут „Плес на удовичином реду“ Сем Арта Вилијамса и „Cuttin’ Уп“ Чарлса Рандолфа-Рајта, међу осталим продукцијама. Такође је био алумнус познате “New York Негро Енсембле” компаније.

 

 

 

 


Izvor:Srbija Danas

Check Also

Душица Јаковљевић угостила НОВОГ учесника "Фарме 8" – стиже појачање, њега БАШ НИКО није очекивао

Недавно је са емитовањем почела “Фарма 8”, а многе личности које су се уселиле у …