После добијања кредитног рејтинга, још једна добра вест за Србију!

Један од најмоћнијих људи света, дугогодишњи пријатељ председника Вучића и Србије, после прошлонедељне посете Америци и сусрета са председником Бајденом, потпредседницом и председничким кандидатом Камалом Харис, бившим председником и председничким кандидатом Доналдом Трампом, и сусретом са египатским председником Ел Сисијем, предсесник Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан из Каира је долетео у Београд где је са председником Србије Александром Вучићем присуствовао потписивању Свеобухватног споразума о економском партнерству између Србије и УАЕ.    

Вучић је на свом налогу на Инстаграму написао да тај споразум за Србију представља огроман успех, али и велику одговорност и додао да је на састанку с поносом истакао и најновији успех Србије – инвестициони рејтинг.

“Овај Споразум је уједно и симбол одличних односа између Србије и УАЕ, утемељених на оправданом поверењу које се градило годинама и у тешким временима и које ће наставити да се надограђује и у оним добрим, која тек долазе”, навео је он.

Вучић је истакао да сваки сусрет са шеиком бин Заједом отвори ново поглавље у односима између Србије и УАЕ, које доноси добре пројекте и планове за нашу земљу и народ, уз велико узајамно поштовање и дубоко разумевање.

“Као и увек, разговарали смо о свим темама – од билатералних односа, ситуације у региону, сарадње у области војне индустрије, пољопривреде, енергетике и вештачке интелигенције, до јачања размене у сфери науке и иновација, медицине и развоја нових технологија будућности”, рекао је Вучић.

Он је додао да је на састанку са поносом истакао и најновији успех Србије – инвестициони рејтинг који шаље гласну поруку инвеститорима да дођу у Србију, земљу у коју је наш пријатељ шеик бин Зајед веровао и када многи други нису.

“Људи који искрено воле нашу Србију разликују се од других управо по томе што са нама деле искрену радост због успеха, у којем су и сами добрим делом учествовали давањем подршке и вером у нашу земљу и људе, када је то било тешко или готово незамисливо. Зато је за Србију част и императив да остане посвећена јачању братског партнерства са УАЕ”, навео је Вучић.

Након састанка у вили “Мир”, председник Вучић угостио је шеика Мохамеда на ручку у Ловачкој кући и рекао да се нада да ће се ниво сарадње Србије и УАЕ повећати у различитим областима и да ће она бити унапређена у различитим друштвеним сферама.

Вучић је Бин Заједу захвалио на свему што је у претходном периоду урадио за нашу државу и народ, наводећи да је Србија “други дом” Бин Заједу и истичући њихову дугогодишњу сарадњу и лично пријатељство.

Председник Србије је додао да верује да је једини председник на свету који познаје све сараднике Бин Заједа и да их је срео десетине пута.

“Када смо започињали неке од пројеката о којима сам сањао, о којима смо ми као народ, као држава сањали у прошлости, ви сте нам помагали да остваримо своје снове”, нагласио је Вучић.

Навео је да је Бин Зајед такође био од помоћи када је Србија имала финансијских проблема, у периоду 2014, 2015, 2016. године и касније током ковид кризе и истакао да он и српски народ то никада неће заборавити.

Вучић је нагласио да је “пријатељ у невољи прави пријатељ” и да не би желео да Бин Заједа доводи у тешку позицију говорећи о томе да је био од помоћи Србији  “чак и многим политички тешким ситуацијама”.

“Хвала вам још једном што сте нас почаствовали (посетом). Веома сам привилегован, дубоко дирнут вашом посетом и надамо се да ћете следећи пут више времена проводити у Србији. Недостајали сте нам. Прошло је много времена да нисте посетили нашу земљу и још једном хвала, хвала вам пуно, и осећајте се као код куће, драги брате”, рекао је председник Вучић.

Председник Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мохамед бин Зајед ал Нахјан изјавио је да је уверен у чврстину веза између Србије и УАЕ и изразио наду да ће Свеобухватни споразум о економском партнерству између влада две земље, који је данас потписан, само ојачати мост између Србије и УАЕ.

Мохамед бин Зајед ал Нахјан је изразио задовољство јер је дошао у пријатељску земљу са којом УАЕ имају снажне везе, наводећи да када слетиш на аеродром, сетиш се у коју земљу долазиш. 

Он је истакао да је веза између две земље јака и да је поносан на то, додајући да верује, да се уз помоћ председника Вучића, већ неко време гради  мост између Србије и УАЕ.

“Верујем и сигуран сам у оно што кажем. Видим да је веза међу нама веома чврста. Наравно, заиста верујем у то. Људски фактор је најважнији у томе. Потом долазе интереси и односи. Јер на крају крајева, ми смо људи. Знате, господине председниче, ја вама слепо верујем”, истакао Бин Зајед. 

Додао је да је поносан на оно што је до сада постигнуто у односима две земље.

Председник УАЕ је рекао да би у будућности резултати могли бити и већи и изразио наду да ће споразум који је данас потписан само ојачати мост између Србије и УАЕ јер то је, како је навео, “повезано са државним сектором, бизнисом и са пословним сектором”.

“Желео бих да вам захвалим, господине председниче, да захвалим вашем особљу који је урадило фантастичан посао радећи с нашим људима”, додао  је председник УАЕ Мохамед бин Зајед ал Нахјан.

Током кризе на Блиском Истоку, председник УАЕ, као посредник у разговорима о примирју, има велику улогу у смиривању ситуације, један је од ретких који може да разговара са зараћеним странама, али је познат и због доброг односа са америчком администрацијом, као и са француским председником Макроном.

Имајући у виду тренутну ситуацију и заоштравање кризе на Блиском Истоку, ова посета има још већи значај за нашу земљу.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

НЕТАЊАХУ ЉУТ НА МАКРОНА: Срам вас било, у рату ћемо победити и без вас!

– Док се Израел бори против снага варварства које предводи Иран, све цивилизоване земље треба …