ŽENA POJELA RIBU PA UMRLA! Ima je i kod nas u Jadranu i zbog nje umire se u mukama

Jedna Malezijka je umrla nakon što je pojela ribu koja se nedavno pojavila i u Jadranu, muž u kritičnom stanju.

Lim Siju Guan, 83-godišnja Malezijka, umrla je nakon što je pre deset dana konzumirala zloglasnu ribu srebrnoprugu napuhaču (Lagocephalus sceleratus), dok je njen godinu dana stariji suprug u kritičnom stanju, prenose svetske agencije. Ng Ai Li, ćerka nesrećnog para, potvrdila je da je njen otac 25. marta kupio ribu napuhaču, ribu koja se inače smatra delikatesom, ali koju takođe treba dobro očistiti.

Ling Tian Son, predsednik Odbora za zdravstvo u Johoru, rekao je medijima da je nesrećna gospođa počela da se trese i da je osetila otežano disanje ubrzo nakon obroka, dodajući da je njen suprug počeo da pokazuje slične simptome sat vremena kasnije.

“Uzrok smrti je naveden kao trovanje hranom sa neurološkim manifestacijama koje su rezultirale respiratornom insuficijencijom sa srčanom aritmijom”, navodi San u saopštenju. Napuhače su se na Jadranu pojavili 2012. godine, prenose strani mediji, dodajući u članku da su ove otrovnice dobile ime jer se mogu naduvati kao baloni.

Porodica se sastoji od 26 rodova i ukupno 190 vrsta. Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao “fugu”, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama. Problem je što skoro sve napuhače sadrže tetrodotoksin, izuzetno jak neurotoksin koji može izazvati paralizu nervnog i respiratornog sistema i na kraju smrt. Iz tog razloga, japanskim kuvarima je dozvoljeno da spremaju napuhače za goste tek nakon položenog ispita. Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

Prošle godine je Jakov Dulčić, vođa laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu, rekao da su ovu ribu prvi put videli kod ostvra Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu. Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede, a ribarima često grize mreže i uništava vredan ulov.

Izvor: mondo.rs/alo.rs

Check Also

JAK ZEMLJOTRES POGODIO BOSNU I HERCEGOVINU: Podrhtavanje se osetilo i u Srbiji?

Potres jačine 2,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio područje Nevesinja u BiH Zemljotres jačine 2,9 …