TRAVAR SAVETUJE, POTOPITE LIST OVE BILJKE U RAKIJU: Zanemećete kada vidite REZULTAT

Travar je istakao da je list masline bezbedan za upotrebu, ali upozorava da čaj od ove biljke ne treba koristiti istovremeno sa antibioticima jer se u suprotnom može desiti da ti lekovi ne delu

Hipertenzija predstavlja stanje u kome je krvni pritisak povižen iznad dozvoljenih vrednosti – iznad 120mmHg/80mmHg. Gornja navedena vrednost se naziva sistolni ili „gornji“ pritisak, a donja se naziva dijastolni pritisak.

46.5% odraslih stanovnika Srbije ima povišen sistolni (>140mmHg) ili dijastolni pritisak (>90mmHg) ili uzima lekove za snižavanje krvnog pritiska.

Veliki broj ljudi sa povišenim krvnim pritiskom ne oseća nikakve simptome, dok se ne razviju komplikacije, kao što su šlog ili infarkt srca. Zato se hipertenzija često naziva i „tihi ubica“. Ređe se javljaju potiljačka glavobolja, krvavljenje iz nosa, osećaj pritiska u grudima, vrtoglavica, zujanje u ušima, crvenilo lica.

O njemu je govorio i narodni travar Momčilo Antonijević na RTS-u:

“List masline je vrlo lekovit, koristi se kao narodni lek protiv gripa, prehlade, nazeba, ali ono po čemu je čaj od lista masline najpoznatiji to je njegovo delovanje na snižavanje povišenog krvnog pritiska”, pa dodao:

“Potrebno je da jednu kašiku usitnjenih i osušenih listova masline prelijete šoljom vode, kuvate to dva do tri minuta, poklopite, ostavite da stoji pola sata, procedite i popijete dve do tri šolje u toku dana”.

On je objasnio i kako list masline još može da se upotrebi u lečenju.

“List masline možete da potopite i u rakiju, to se posebno preporučuje ljudima koji imaju problem sa artritisom, bolovima u zglobovima, mišićima. Može da se pravi i sa 50-procentnim alkoholom, to se pije, ne koristi se kao obloga. Naučnici u Filadelfiji su utvrdili da list masline sadrži jedinjenje slično ibuprofenu, tako da direktno utiče na smanjenje bolova”.

Travar je istakao da je list masline bezbedan za upotrebu, ali upozorava da čaj od ove biljke ne treba koristiti istovremeno sa antibioticima jer se u suprotnom može desiti da ti lekovi ne delu.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

“MIROLJUB JE GURAO RUKU U DEKOLTE, NIJE SE BUNILA!” Zorica Brunclik šokirala izjavom o Bekuti: Kad sam videla, SRAM TE BRE BILO!

Nedavno se na mrežama pojavio snimak kako Zorica Brunclik kiti novcem koleginicu Anu Bekutu dok …