OVAKO JE PROŠAO POVRATAK U ŠKOLU “RIBNIKAR”: Učenici iz odeljenja gde se desila tragedija TRAŽE JEDNU STVAR

Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je da je još u petak usvojen akcioni plan, koji je predočen roditeljima

Od danas se đaci OŠ “Vladislav Ribnikar” vraćaju u školske klupe, sedam dana posle tragedije u kojoj je učenik ubio 8 učenika i domara. Prvi dan u školi nakon masakra organizovan je tako da su sa decom u školu dolazili i roditelji, a prateći savete struke i Ministarstva prosvete, nastava je organizovana tako da se deci pomogne da se nose sa ovom tragičnom situacijom koju su preživeli.

Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, rekao je da je još u petak usvojen akcioni plan, koji je predočen roditeljima. “Do sada su održana dva saveta roditelja, jedan u nedelju, a sinoć smo imali još jedan savet roditelja. Detaljno ih obaveštavamo o svemu, možda malo kasnimo sa uputstvima jer čekamo da dobijemo mišljenja svih njih, pa onda da im pošaljemo konačno uputstvo kako će se realizovati povratak u školu. Ne mogu da kažem nastave, jer danas i narednih dana neće biti nastave u onom klasičnom obliku sa trajanjem časova od 45 minuta”, rekao je Filipović, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

On je objasnio da će sa decom raditi učitelji i nastavnici po senzibilitetu, posmatrajući svoje učenike i njihove potrebe i da je danas, svakom ko je došao sa svojom decom u prvoj ili drugoj smeni, pojašnjeno kakve će biti aktivnosti. Filipović kaže i da će se plan menjati iz dana u dan, zavisno od potreba dece i roditelja, i da već danas kada dobiju povratne informacije od njih, plan može da se odmah koriguje.

“Ono što je važno je da ovih dana u školi borave čitavi timovi ljudi iz Ministarstva zdravlja i iz raznih institucija koji daju svesrdnu pomoć i zaposlenima i roditeljima i pre svega deci. Imamo i dečje psihologe i psihologe za odrasle, razmišljalo se i o individualnim potrebama dece kao i o grupnim potrebama”, rekao je Filipović.

Đaci odeljenja u kojem se desio masakr želeli da psihoterapeut bude sa njima na času

Načelnik Filipović rekao je i da bi roditelji dece koja danas nisu otišla u školu, a koja su se čula sa drugarima i žele da idu u školu sutra, trebalo da ih puste, jer kako je objasnio, mnogo je važno da se oni međusobno nađu i komuniciraju.

Istakao je i da se posebno pristupa deci i roditeljima odeljenja 7/2 i da su i jedni i drugi dolazili u školu i imali savetodavne terapije sa psihoterapeutom, koje su vrlo lepo prihvatili. Deca su izrazila želju da psihoterapeut bude tu danas sa njima na času. “Treba ih pustiti da tuguju, da razmenjuju jedni sa drugima sve one strahove koje možda ne bi smeli da kažu roditeljima, nastavnicima, bilo kome odraslom, da oni međusobno kanališu sve to. Dobro je što su naišli na osobu koja im je ulila poverenje i zaista se nadam da će sa tom decom biti sve u redu.Oni će raditi po jednom režimu, ono što nam bude savetovala psihoterapeut”, napominje Filipović.

Filipović ističe i da je uprava škole donela odluku da se učionica tog razreda neće koristiti više za nastavu do neke rekonstrukcije škole. “Šta će se sa njom dogoditi, a to opet po preporukama kolega iz Ministarstva zdravlja, terapeuta i psihologa, treba da bude u upotrebi da se zna da je ta učionica je tu. Koja će joj biti namena, još ne znamo, u nekom momentu moguće je i da sa decom razgovaramo na tu temu”, zaključio je Dragan Filipović.

Izvor: mondo.rs

Check Also

“Na trenutak nam je ZASTAO DAH” Trojica planinara tokom potrage za Milanom iz Niša naišli na MISTERIOZNE TRAGOVE – Otkrili šta su zatekli u NEPRISTUPAČNOM delu planine

Potraga za Milanom Đorđevićem (41) iz Niša traje i dalje na Suvoj planini, u delu …