OTAC PRONAŠAO TELO SVOJE MALOLETNE ĆERKE: Misteriozno delo, svi se PITAJU samo JEDNU stvar

Ko je ubio Aleksandru i zašto joj je skinuo čarape?

Mnogi zločini počinjeni na teritoriji Srbije uznemirili su javnost. Neki su toliko surovi da se i posle nekoliko godina, čak i decenija, sa jezom govori o njima, a možda najjezivije što su nakon toliko vremena – ubice i dalje na slobodi.

Jedan od nerešenih zločina je monstruozno ubistvo maloletne Aleksandre Petrović iz Priboja koje nije rasvetljeno ni posle skoro 20 godina. Ona je ubijena na brutalan i svirep način, tako što je tog kobnog dana (26. novembra 2002. godine) pošla iz svoje kuće u obližnju prodavnicu da kupi neko piće jer su imali goste. Kada se vraćala kući od strane nepoznatog izvršioca, na za sada neutvrđen način, zadobila je oko 25 udaraca tupim predmetom u predelu glave usled čega je odmah nastupila smrt. Potom je par metara uvučena u podrumske prostorije, a ubica se udaljio u nepoznatom pravcu, a njeno telo pronašao je njen otac.

Inspektor u penziji i bivši načelnik Odseka za krvne delikte beogradske policije Žarko Popović Pop na svom jutjub kanalu detaljno je govorio o ovom zločinu.

Kako se sve dogodilo?
Pošto se Aleksandra dugo nije vraćala kući, njen otac se zabrinuo i krenuo je da je potraži. Primetio je da je svetlo u podrumu upaljeno i ugledao je krv. Ušao je i zatekao telo svoje ćerke kako leži, dok se krv slivala. Pozvao je policiju, ali za nesrećnu devojčicu je bilo kasno.

– Aleksandra je imala 25 udaraca u glavu, zidovi su bili isprskani krvlju, ubica je uvukao telo tri metra u podrum. Skinute su joj čizme, a čarape nikada nisu pronađene. Policija je najpre tvrdila da je ubistvo izvršeno drškom pištolja, a kriminalistički tehničar je u Limu pronašao cepanicu, na kojoj su bile dve dlake, za koje je utvrdio da je njome ubijena. Te noći su desetine ljudi, koji nisu bili službena lica, ulazili u podrum, a policija je kasnije, umesto da obezbeđuje mesto zločina – spavala u kolima – ispričao je njen otac Petar, za Večernje novosti.

Istraga nije valjala?
Žarko Popović Pop, bivši načelnik Odseka za krvne delikte beogradske policije posle skoro dve decenije rešio je da ispriča svoja saznanja o ovom slučaju koji je celu Srbiju, ali i region, digao na noge.

– Na lice mesta izašli su pripadnici Policijske uprave Užice, Priboj. Izvršili su uviđaj na licu mesta. Međutim, taj uviđaj je dosta, po meni, nekvalitetno urađen, iz prostog razloga što je tek narednog dana na lice mesta izašao istražni sudija Okružnog suda u Užicu i po njegovom nalogu telo je preveženo na obdukciju. Drugih tragova na licu mesta koji bi mogli vezati izvršioca sa licem mesta nije pronađeno, osim njenih čizama, kese u kojoj se nalazilo par limenki piva i tabla čokolade. Po izjavi njenih roditelja, ona je na nogama imala još neke čarape, dokolenice, koje su skinute sa njenih nogu jer su bile skinute i čizme. Zašto je ubica skinuo te dokolenice to nikom nije jasno!

Onda je Popović otkrio detalje izveštaja sudske medicine. Obdukcijom je utvrđeno da je usmrćena sa 25 udaraca u glavu, tragova seksualnog zlostavljanja nije bilo.

– Izveštaj je ukazao da je njoj oko 25 udaraca naneto tupim predmetom u predelu glave, da joj je slomljena podjezična kost. To je jako interesantno što znači da je ona prethodno možda je izvršilac uhvatio rukom u predelu ispod podbradnog dela glave, da je jako stegao a zatim tukao po glavi. Nije mi jasno zašto nije skinut DNK profil sa njenog vratnog dela glave? To je prva greška. Druga greška je što je telo tek nakon nekoliko sati odneto na Institut za sudsku medicinu, a istražni sudija je tek narednog dana došao na lice mesta i izvršio uviđaj. Ja ne mogu da ulazim u to kako su kolege odradile bližu i širu obradu lica mesta, odnosno, razgovor sa komšijama. Znam da su dobro odradili njeno kretanje od stana do prodavnice i do kuće jer ona se susrela sa dva druga prethodno i sa nekim drugaricama na ulici kada se vraćala iz prodavnice. Sa njima je detaljno obavljen razgovor.

Onda je istakao vrlo bitnu stvar – garderoba sa ubijene Aleksandre je dugo stajala u depou za dokaze Policijske uprave Užice i tek je posle tri godine dostavljena na veštačenje kolegama u Lionu, pošto su Petrovići imali i francusko državljanstvo.

– Protok vremena je učinio to, a i neadekvatno deponovanje njene garderobe, sve je to uništilo moguće tragove sa kojih se mogao skinuti određeni DNK profil. Tako da je i to što se tiče dokaza palo u vodu. A policijski službenici iz Priboja su u reci Lim pronašli cepanicu sa dve vlasi kose. Ni to se nije moglo utvrditi da li potiče od Aleksandre pošto je boravak u vodi, pa boravak na kopnu, pa boravak u vodi učinio to da svi tragovi budu uništeni. I ostalo je još neutvrđeno da li je tučena drškom od pištolja, da li je po glavi udarana sa tom cepanicom… To je sve ostalo u domenu operativnih pretpostavki – rekao je Popović i naglasio da Odeljenje u kom je radio nikada nisu kontaktirali policajci za pomoć.

Ko je ubio Aleksandru i zašto joj je skinuo čarape?
O ubistvu ove gimnazijalke i danas kruže razne priče. Jedna verzija je da ju je ubio psihopata, druga da je naletela na lopova koji ju je usmrtio iz straha, treća da je ubio bivši osuđenik… Međutim, istraga i dalje stoji u mestu.

Jasan motiv nam je nepoznat, jedino je isključeno da je u pitanju materijalni momenat jer joj ništa nije uzeto.

Ono što je sigurno je da roditelji čekaju da saznaju bolnu istinu – ko im je ubio dete i zašto?

Izvor: srbijadanas.rs

Check Also

JAK ZEMLJOTRES POGODIO BOSNU I HERCEGOVINU: Podrhtavanje se osetilo i u Srbiji?

Potres jačine 2,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio područje Nevesinja u BiH Zemljotres jačine 2,9 …