OSTAĆETE U ŠOKU KADA VIDITE KO JE SUPRUZA MIŠE JANKETIĆA: Ovu informaciju je malo ko znao (FOTO)

Smatra da se najbolje pokazao u predstavama: „Prljave ruke“, „Kad su cvetale tikve“, „Tramvaj zvani želja“, „Kolubarska bitka“ i „Kaj sad“. Zahvaljujući svom poslu, proputovao je pola sveta

Mihailo Miša Janketić je bio srpski pozorišni i filmski glumac. Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu na Petrovaradinu, a preminuo 15. maja 2019. godine u Beogradu. Glumačku karijeru je započeo kao pevač. U početku je pevao pesmu o siročetu koje je dozivalo majku, a kasnije je napredovao. Sa dvanaest godina je imao putujuće pozorište i nastupao je sa svojim vršnjacima.

1956. godine je završio Prvu mušku realnu gimnaziju, a zatim je upisao književnost. Ubrzo je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gde je 1962. godine diplomirao glumu.

Sedam godina kasnije se u nju razočarao jer je predstava „Kad su cvetale tikve“ bila skinuta sa repertoara zbog političke nepodobnosti. Tada je krenula hajka na njega pa je napustio Savez komunista i povukao se u brda gde je gajio ovce. Nakon devet meseci je ponovo zaigrao u pozorištu. Miša Janketić je igrao u brojnim predstavama kao što su: „Zločin i kazna“, „Narodni poslanik“, „Devojka modre kose“, „Damin gambit“, „Jakov grli trnje“, „Miloš – veliki knjaz serbski“, itd. Njegova matična kuća je Jugoslovensko dramsko pozorište, ali je nastupao u Narodnom pozorištu, Pozorištu Slavija, Zvezdara teatru, itd.

Smatra da se najbolje pokazao u predstavama: „Prljave ruke“, „Kad su cvetale tikve“, „Tramvaj zvani želja“, „Kolubarska bitka“ i „Kaj sad“. Zahvaljujući svom poslu, proputovao je pola sveta.

Porodica mu je najvažnija u životu, a u nju ubraja i mnoge uloge koje je odigrao. Smatra da je trebao da bude stroži prema deci, ali želeo je da im pruži sve ono što je njemu bilo uskraćeno. 1981. godine Mihailo je bio u avionu koji su otela trojica kriminalaca. Sa njim su bili glumci Žarko Laušević i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, i mnogi drugi. Nakon 20 sati su uspeli da se oslobode.

Dobitnik je značajnih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vuisić, Nušićeva nagrada za životno delo, Statueta Joakim Vujić, četiri Sterijine nagrade, Oktobarska nagrada grada Beograda, Statueta Ćuran, Nagrada Raša Plaović i dve godišnje nagrade JDP.

Preminuo je 15. maja 2019. godine u Beogradu, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu 18. maja 2019.

Njegova ćerka Milica je takođe glumica.

Učestvovao je kao student na radnoj akciji prilikom izgradnje auto-puta Zagreb—Ljubljana 1958. godine,

Veliku popularnost kod televizijske publike donele su mu uloge u TV serijama „Sivi dom” (1984—1985), „Bolji život” (1987—1991), „Srećni ljudi” (1993—1996), a u seriji „Porodično blago” (1998—2002) igrao je glavnu mušku ulogu, kao i u seriji „Bela lađa” (2008—2012).

Glumac Mihailo Miša Janketić u dugogodišnjem je bio u braku sa suprugom Svjetlanom Knežević, glumicom i balerinom, od koje je stariji 12 godina.

Njihova ljubavna priča počela je u Sarajevu, a Svjetlana je tada bila zaljubljena u drugog mladića. Upoznali su se kada ju je on tešio zbog raskida sa tadašnjim izabranikom.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

Pričalo se da Filip nije bio jedini Živojinović kog je volela: Evo s kojim Breninin sinom se Prija viđala pre braka

Život Aleksandre Prijović već duže vreme je u žiži interesovanja Godine 2013. domaći mediji brujali …