MAJKA KOSTE ZAHTEVA SAMO JEDNO: Nakon tragedije koju je počinio njen sin ŽELI DA MU SE OVO OMOGUĆI

Miljana K. majka dečaka koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” pobio osmoro dece i portira, najpre je potpisala saglasnost za njegovo lečenje na psihijatriji, ali sad je promenila ploču.

Naime, Miljana K., majka dečaka koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” pobio osmoro dece i portira, tvrdi da je

Dobro obavešteni izvor Informera pojašnjava da je Miljana K. potpisala saglasnost za lečenje svog sina samo dan nakon što je Kosta, posle jezivog masakra u školi, smešten u psihijatrijsku bolnicu.

Kisić: U stalnom smo kontaktu sa majkom

Darija Kisić, koja je na čelu Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, kazala je da su njeni saradnici i radnici Centra za socijalni rad u svakodnevnom kontaktu sa Kostinom majkom Miljanom.

– Kad se uzima izjava od maloletne osobe, mora biti prisutan bar jedan roditelj ili neko iz Centra za socijalni rad. Ovde je Centar prisutan od prvog momenta. U skladu sa svim procedurama veštačenja morate da imate saglasnost roditelja za maloletno dete. Prvi je u stan na Vračaru otišao Centar za socijalni rad, gde su bile dečakova majka i sestra, obavljen je razgovor i ukazano im je na potrebu davanja saglasnosti za lečenje dečaka. Nije nadležnost Centra da odredi koliko će neko negde biti zadržan, za to imamo pravni sistem – kazala je ministarka.

– U to vreme Kostina majka je još bila u šoku zbog zločina koji je počinio njen sin, pa je na nagovor lekara i radnika Centra za socijalni rad pristala da potpiše saglasnost. Međutim, kad je malo došla sebi, tražila je da povuče tu saglasnost, tvrdeći da je potpis stavila u stanju šoka i da nije mogla racionalno da razmišlja. Ona je svesna da je njen sin krivično neodgovoran, pošto nema navršenih 14 godina i da je jedini način da se on drži u bilo kakvoj izolaciji taj da bude zatvoren u bolnici, na obaveznom lečenju – napominje naš izvor i dodaje:

– Ona se oštro protivi tome da joj sin do kraja života provede u ludnici i sad na sve načine pokušava da ga izvuče na slobodu.

Na drugoj strani, advokat Jugoslav Tintor objašnjava da će o boravku Koste K. (13) u psihijatrijskoj klinici konačnu odluku dati konzilijum lekara i sud.

– U konkretnom slučaju primenjuje se Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Kada neko za kog se utvrdi da ima mentalne smetnje bude smešten u psihijatrijsku ustanovu, on može tamo boraviti uz njegov pristanak ili pristanak njegovog zakonskog zastupnika. Moguće je da bude smešten u psihijatrijsku ustanovu i bez njegovog odobrenja ukoliko konzilijum psihijatara utvrdi da za to postoje razlozi, odnosno da je to neophodno da bi se sprečilo ugrožavanje života tog lica ili života i bezbednosti drugih lica, što bi ovde mogao biti slučaj – navodi Tintor i precizira:

– Inicijalno se traži pristanak osobe ili zastupnika, a ukoliko dođe do protivljenja, onda se može pribeći postupku koji predviđa zakon, a to je zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka. Ako je majka opozvala svoj pristanak za lečenje, svoje mišljenje daje tim stručnjaka, a sve se šalje sudu, koji u vanparničnom postupku odlučuje o zadržavanju lica s mentalnim smetnjama u psihijatrijskoj ustanovi. Sud periodično dobija izveštaj kako se kreće lečenje. Ako nema pomaka, onda se lečenje svakako produžava.

Roditelji intelektualci

Miljana je, inače, doktor nauka i radila je kao asistent u Centru za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu. Muž Vladimir je takođe intelektualac i doktor je radiologije. On je trenutno u pritvoru, pošto je Kosta počinio pokolj sa očeva dva pištolja, koje mu je prethodno uzeo iz sefa u porodičnom stanu na Vračaru.

Podsetimo, Kosta je 3. maja u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza – Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu “jer je psihopata”.

Izvor: informer.rs

Check Also

ŠOKANTNI DETALJI: Dvostruko hapšenje u slučaju Danke Ilić – Novi dokazi otkrivaju užasnu istinu!

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, nakon čega su …