KUPILI SU KUĆU PA PALI U NESVEST: Kada su videli ŠTA se nalazi ispod PODA imali su šta i da vide (FOTO)

Da sve bude još neverovatnije oni su u toj kući živeli 10 godina nemajući pojma da svakog dana gaze po pravom pravcatom bogatstvu.

Bračni par iz Jorkšira pronašao je posudu punu zlatnika iz 17. i 18. veka u kuhinjskom podu, te su se na taj način obogatili.

Nakon procene, utvrđeno je da 264 pronađenih zlatnika vredi gotovo 290.000 evra. Da sve bude još neverovatnije oni su u toj kući živeli 10 godina nemajući pojma da svakog dana gaze po pravom pravcatom bogatstvu.

Kako je ispričao par, koji je u medijima vez nazvan srećnici iz Jokšira, novčiće su otkrili sasvim slučajno. Sve je počelo kad su rešili da zamene trošan pod u kuhinji. Skinuli su staru podlogu i tad su u jednom delu betonskog poda primetili maleni komadić metala koji se presijavao na svetlosti. U prvi mah su pomislili da se radi o električnim kablovima. Uplašeni da ne dođe do neke havarije, raskopali su beton i imal šta da vide. U starinskoj posudi nalazili su se zlatni novčići. Pažljivo su pokupili svih 264 novčića, očistili ih i odneli na procenu. Tek tad je usledio novi šok jer su shvatili da su se obogatili.

Nakon detaljne analize stručnjaci za stari novac utvdili su da se radi o zlatnim kovanicama koje su se koristile u periodu između 1610. i 1727. i pokrivaju vreme vladavine od Džejmsa I i Karla I do Džordža I. Kako je utvrđeno, zlatne kovanice su najverovatnije pripadale bogatoj i uticajnoj trgovačkoj familiji iz Hala. Pretpostavlja se da je u pitanju porodica Majsters koja je trgovala gvožđem, drvetom i ugljem. Bili su politički angažovani i članovi britanskog parlamenta početkom 18. veka. U kući u kojoj su pronađene zlatne kovanice živela je naslednica porodice, Sara Mejster, koja se u severni Jokšir povukla nakon smrti supruga Džozefa i koja je u ovom selu ostala do kraja života.

– Ovo je fascinantno i veoma važno otkriće. Izuzetno je retko da takva kolekcija engleskih zlatnika uopšte dođe na aukciju. Pronalazak kolekcije od čak 260 kovanica na taj način, bez detektora metala i potpuno slučajno, nije zabeležen u novijoj britanskoj istoriji – rekao je Gregori Edmund, stručnjak za stare engleske kovanice.

Edmund je naglasio da su pronađene kovanice u prilično dobrom stanju, posebno ukoliko se uzme u obzir koliko dugo su bile zakopane.

– Kao specijalista za kovanice sa dugogodišnjim iskustvom, ne mogu da se setim sličnog otkrića, bar ne poslednjih nekoliko decenija. Za mene je ogromna privilegija što mogu da ih ispitujem i dokumentujem jer one mnogo govore o našoj istoriji – dodao je on.

Izvor: espreso.co.rs

Check Also

Umrla poznata rijaliti zvezda!

Svi se opraštaju od poznate zvezde. Nik Mavar, mornar u rijalitiju o ekstremnom ribolovu “Najsmrtonosniji …