Jovana Joksimović BOLUJE OD RETKE BOLESTI: Promene se pojavile po licu i rukama – voditeljka progovorila o ovom oboljenju

Doktorka se iznenadila jer nije primetila promene na Jovaninoj koži. Voditeljka je istakla da svako treba da zavoli svoje mane i da ona ne primećuje fleke na njenom telu.

Voditeljka Jovana Joksimović je pre par meseci prvi put javno govorila o oboljenju koje ima. Ona je u aprilu u programu uživo u svojoj emisiji “Uranak” istakla da ima vitiligo, odnosno depigmentaciju kože, a jutros je ponovo govorila na tu temu.

Jovana je jutros ugostila doktorku Jelenu Stojković Filipović, a ona se iznenadila kada je saznala da voditeljka ima vitiligo.

Jovana Joksimović o vitiligu
– Kada god nešto ima udeo u imunološkom sistemu, stres svakako može pogoršati situaciju, jer se te ćelije ipak prepliću. Može, ali i ne mora. Ako je nešto genetski predodređeno, kroz takve događaje možeš dodatno uticati na manifestaciju – rekla je doktorka, a onda je Jovana rekla da boluje od vitiliga.

– Ja sada prvi put čujem da vi imate vitiligo – rekla je doktorka.

– Imam ga na licu, na laktu, ruci… – dodala je Jovana, uz napomenu da je svoj vitiligo zavolela.

– Razmišljam da je vitiligo na meni potpuno neprimetan i da ga mogu uočiti samo zli i zavidni ljudi. Meni je interesantno da te fleke nisu više toliko bele, izgleda da počinju da se repigmentuju – kazala je Jovana i objasnila da bi najbolji savet osobama bio, da svako treba da zavoli svoje mane.

Podsećamo, Jovana je u aprilu obrađivala u “Uranku” temu navodnog postojanja “gena za gojaznost”, nakon što je slavna Opra Vinfri, govoreći o svom izgledu i težini, istakla da se upravo sa time suočava.

Ona je sa svojim gostima pričala o tome da li to što je Opra rekla može biti, odnosno da li jeste ili nije tačno.

– Potpuno je tačno i sjajno, taj deo njene lične izjave, zato što gojaznost spada u one bolesti gde je čovek stigmatizovan, obeležen. Kao kad imate vitiligo, pa svako ko uđe… – počela je doktorka Jagoda Jorga.

– Jeste. Pa, ja imam vitiligo i svako ko uđe kaže: “Jao, imaš nešto belo”. Super ste napravili to poređenje, to je tačno – rekla je Jovana, pokazujući na svoje lice.

Šta je vitiligo?
Vitiligo predstavlja oboljenje koje se manifestuje depigmentacijama kože, za koje se smatra da postoji genetska predispozicija. Osim depigmentacije na koži, promene istog tipa mogu da se jave i na očima, sluzokožama, leptomenigama i unutrašnjem uvetu.

Vitiligo se najčešće javlja u detinjstvu, ali može da se javi i u kasnije životno doba. Promene na koži najčešće započinju na licu ili na perifernim delovima ekstremiteta. Potrebno je znati, da zbog destrukcije melanocita, ovi delovi kože su ekstremno osetljivi na UV zračenja. Ukoliko imate vitiligo potrebno je da svakodnevno koristite antisolarnu zaštitu, kako ne bi došlo do solarnog eritema (opekotine od sunca).

Iako osobe sa vitiligom mogu normalno živeti, ovo stanje može značajno uticati na njihovo psihološko blagostanje. Studije su pokazale da najveći izazov predstavljaju promene na vidljivim mestima, posebno na licu, a jedna od najčešćih zabluda je da je ova bolest zarazna.

Vitiligo pogađa 1 odsto svetske populacije
Vitiligo je bolest kože koju karakteriše pojava svetlih fleka/mrlja. Ovo se dešava jer melanociti – ćelije koje proizvode melanin, supstancu koja određuje boju kože, kose i očiju – izumiru ili prestaju da funkcionišu. Ovo stanje pogađa oko 1% svetske populacije, bez posebne razlike među polovima, i može da se javi kod svih etničkih grupa – kod ljudi sa tamnom kožom se više primećuje – i to u bilo kojoj dobi, mada se obično ispoljava do 30. godine. Srećom, nije reč o zaraznoj bolesti i ona ne prouzrokuje bolne manifestacije.

Foto: Facebook printscreen/Naš potok
Izvor: Srbijadanas.rs

Check Also

Ova 3 horoskopska znaka biće MAGNET ZA SREĆU u avgustu – Stiže im neočekivani priliv NOVCA, ali i uspeh na svim poljima

Iako neke planete, poput retrogradnog Merkura, mogu testirati naše strpljenje i mogućnosti, neki znakovi Zodijaka …