GRAĐANI OVO STIŽE NA NAPLATU: Rok za plaćanje ISTIČE za 3 dana KAZNE SU OGROMNE

Porez na imovu plaća se u četiri rate

U ponedeljak 15. maja ističe rok za plaćanje poreza na imovinu i poreza na dohodak građana. Rok za plaćanje druge rate poreza na imovu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu u ponedeljak 15. maja, a ukoliko se ova obaveza ne plati na vreme, svaki dan kašnjenja može jako skupo da košta.

Većina lokalnih samouprava u Srbiji podigla je iznos poreza na imovinu za ovu godinu. Kašnjenje i neplaćanje se ne prašta. Opravdanje za kašnjenje neće čak biti ni za one obveznike koji još uvek nisu dobili rešenje od lokalnih samouprava jer je tako zakonom regulisano.

Oni koji nemaju potreban dokument, ratu bi trebalo da uplate na osnovu zaduženja iz prošlogodišnjeg rešenja jer to što se kasni sa dostavom, ne znači da će država, ako ovu obavezu ne izmire na vreme, kasniti sa kamatama i kaznama. Za svaki dan kašnjenja obračunavaće se zatezna kamata koja iznosi oko 10 odsto na godišnjem nivou, a rizikuje se i kazna od 50.000 dinara po rešenju Poreskog organa.

Porez na imovu plaća se u četiri rate. Prva se plaća do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i poslednja, četvrta do 14. novembra. Isto kao i ranijih godina. Godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine se obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja umesto kao što je bilo do sada kada se plaćao po rešenju poreskog organa, saopštila je Poreska uprava.

Porez na dohodak plaća svako ko ima neto zaradu veću od 309.978 mesečno. Za lica mlađa od 40 godina prosečna mesečna neto zarada je 619.956 dinara. Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ove godine ne podnese poresku prijavu, Poreska uprava će to učiniti umesto njega. Lica koja su mlađa od 40 godina, imaju pravo na poresku olakšicu koja je u visini dodatnih 3.719.376 dinara. Ukoliko su zaradili više od 7.438.752 dinara, na iznos preko toga plaćaju porez od 15 odsto.

Izvor: mondo.rs

Check Also

ŠOKANTNI DETALJI: Dvostruko hapšenje u slučaju Danke Ilić – Novi dokazi otkrivaju užasnu istinu!

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, nakon čega su …