“Doktori su mi potvrdili – nije dobro”: Vojin Ćetković o teškom zdravstvenom stanju glumačke legende

Vojin Ćetković je jednom prilikom ispričao kako je radio predstavu sa Mišom Janketićem, čije je zdravlje već uveliko bilo narušeno, te je stoga razgovarao sa njegovim doktorom. Doktorove reči će pamtiti do kraja života.

Dobro je poznato da mladi glumci o svom zanatu mnogo više nauče radeći direktno sa glumačkim bardovima i legendama, nego u školama glume. Ta mentorstva i stvaralačke lekcije su utoliko važnija jer iza njih ostaju vredna filmska, pozorišna i televizijska ostvarenja, koja ako su istinska umetnost, oplemene i same gledaoce. Glumci kada sazru i kada dobiju priliku da i sami budu mentori nekim drugim mladim ljudima i dalje neguju odnos pun ljubavi prema svojim učiteljima i od njih nastavljaju da uče čitavog života. Naposletku, mentori, ako su zaista bili dobri, ne podučavaju samo tajnama zanata nego i daruju životne lekcije.

Takav odnos su imali Miša Janketić, bard naše glume, i Vojin Ćetković koji je na najboljem putu da i to sam postane. Ćetković se u jednom intervju priisetio kako je reagovao kada je čuo da se Janketić razboleo i da boluje od smrtne bolesti. Posebno mu je bilo teško jer su u tom trenutku radili na jednoj zajedničkoj predstavi.

– Kada se ozbiljno razboleo Miša Janketić ja sam razgovarao sa njegovim lekarom i pitao ga kako je Miša. On mi je rekao da je loš, da su mu pluća loša, a onda sam ja rekao da sam msilio da radi jednu predstavu. Ja ću iću po njega, dovoziću ga, odvoziću, ali on puši, kažem ja, a lekar mi odgovari neka puši, ja kažem da on i pije rakiju, a lekar kaže – neka pije – prisetio se Vojin i dodao:

– Ja mislim da je on i živnuo od tad. Kako izađe na scenu oseti se to, a drugo uposlio je mozak i nije razmišljao samo o smrti, nije razmišljao samo o svojoj bolesti. A mi se bavimo takvim poslom koji zahteva duboku koncentraciju celog tela – zaključuje Vojin Ćetković za Tv Nova.

Janketić je preminuo 15. maja 2019. godine.

Inaće, Glumac Mihajlo Miša Janketić do smrti je bio u skladnom braku sa balerinom i glumicom Svjetlanom Knežević koja je bila članica ansambla Pozorišta na Terazijama, a upamćena je po seriji “Grlom u jagode“, predstavi “Cigani lete u nebo“ i ulozi u TV seriji “Lisice“.

Bio je stariji od žene 12 godina
Miša je od Svjetlane stariji 12 godina, a na početku ih nisu delile samo godine, već i kilometri, a između njih našao se, pa, i jedan dečko.

– Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16, a ja 28 godina. Bila je veoma lepa devojčica. I dan-danas je lepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovek, dosta rano sam delovao autoritativno. Hteo sam brže da ostarim. Oni su se razišli, pa sam je tešio. Govorio sam joj se se ne sekira, da ću se, kada bude odrasla, oženiti njom. Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo, uzeo je i oženio. Održao sam obećanje. Istina, u međuvremenu je bilo nekih malih pesmica i nekih pisama, jer ona je tad učila baletsku školu u Sankt Petersburgu, u Lenjingradu, a ja sam bio ovde, pa smo se malo dopisivali. I, eto, tako, i tu prođe 40 godina, maltene – ispričao je Miša Janketić pre nekoliko godina za domaće medije.

Foto: ATA Images
Izvor: Srbijadanas.rs

Check Also

SVI OSTANU ZABEZEKNUTI KAD VIDE KO JE MAJKA TEE TAIROVIĆ: Sigurno niste znali da je OVA VODITELJKA nju RODILA

Atraktivna plavuša vredna pomena Pevačica Tea Tairović javnosti je postala poznata kada se pojavila kao …