ČUDOTVORAN IZVOR U KRUŠEVCU: Manastir u kome slepi progledaju, a nepokretni prohodali

Manastir Đunis je ženski manastir u niškoj eparhiji. Nalazi se u istoimenom selu Đunis, na području grada Kruševca. Legenda o nastanku manastira Đunisa vezana je za davno predanje o pojavljivanju Majke Božje i izvora svete vode na mestu na kome će kasije seljani podići manastir.

Predanje o čudotvornoj vodi manastira Đunis potiče još iz 1898. godine. Naime, Bogorodica se tada prikazala trinaestogodišnjoj devojčici, pred kojom se tada otvorio izvor.

Kazala joj je da na tom mestu podigne crkvu, a da bi označila tačno mesto gradnje, bacila je krčah vode na kamen. Prema legendi i svedočenju starijih sestara iz manastira, kamen se tokom vremena uvećava i sada se nalazi u maloj crkvi, prvobitno crkvi brvnari, podignutoj 1934. godine.

Majka Božija je manstir Đunis blagoslovila i prorekla da će lečiti bolesne, dok je Manastir sa crkrvom Pokrova Presvete Bogorodice osvetio i Patrijarh Pavle.

Svake godine, 14. oktobra kada se slavi praznik Pokrov Presvete Bogorodice, u ovaj manastir slije se i po nekoliko hiljada vernika, koji žele da prisustvuju bdenju i jutarnjoj liturgiji.

Meštani okolnih sela prepričavaju da su mnogi nepokretni, pošto su se napili vode sa izvora pored crkve, prohodali, slepi progledali, a nemi progovorili.

Izvor: svetapetka.info

Check Also

DANAS se opraštaju svi GRESI , slavimo velikog SVETITELJA: Izgovorite OVE reči i biće vam OPROŠTEN SVAKI GREH!

Pravoslavna crkva i njeni vernici 20. juna slave Svetomučenika Todota Ankirskog, koji je potajno činio …