ŠOKANTNO! IZNENADA PREMINUO MINISTAR

Beloruski ministar odgovoran za nezakonito preusmeravanje leta Rajanera radi hapšenja opozicionog novinara Ramana Protaševiča misteriozno je umro.

Aleksej Avramenko je iznenada preminuo 4. jula u 46. godini, javila je državna novinska agencija Belta, koja se pozivala na informacije iz vlade.

Agencija nije objavila uzrok smrti.

Avramenko je bio državni ministar saobraćaja i komunikacija i na toj funkciji je stajao iza ilegalnog preusmeravanja putničkog leta FR4978 na aerodrom Minsk 23. maja 2021. dok je putovao iz Atine do Vilnjusa.

Vlasti su uhapsile opozicionog aktivistu i novinara Protaševiča i njegovu devojku Sofiju Sapegu u potezu koji je naišao na osudu na Zapadu.

Avramenko je rođen u Minsku 1977. Radio je u izgradnji i održavanju puteva, pre nego što je bio na nekoliko pozicija u Ministarstvu saobraćaja.

Postao je zamenik ministra za saobraćaj 2013. godine, a potom i prvi zamenik ministra 2019. godine, da bi 2019. godine konačno preuzeo najvišu funkciju u ministarstvu.

To je značilo da je bio ministar saobraćaja zemlje 2021. i da je direktno izveštavao beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka kada se dogodio incident.

Protaševič je vodio kanal aplikacije za razmenu poruka Telegram koji su naširoko koristili učesnici masovnih protesta protiv spornih izbora u avgustu 2020. koji su autoritarnom Lukašenku dali šesti mandat na funkciji.

Protesti, koji su trajali mesecima, bili su najduža i najveća demonstracija protivljenja gospodinu Lukašenku otkako je preuzeo vlast 1994. godine.

Protaševič je u to vreme živeo u egzilu, ali su on i njegova devojka uhapšeni, kada je njihov let Rajanera iz Grčke za Litvaniju naređeno da sleti u glavni grad Belorusije, Minsk.

Beloruske vlasti rekle su da je postojala pretnja bombom, ali su kasnije rekle da u avionu nije pronađen eksploziv.

Izvor: blic.rs

Check Also

Umro legendarni glumac, svi u suzama!

Od legende se oprostila i koleginica Helen Vort Džerfri Hinslif, najpoznatiji po ulozi Dona Brenana …