OVO MNOGI RADE A NE ZNAJU DA SU KAZNE VELIKE: Ukoliko vas zaustavi policija platićete debelo

Procedura za zatamnjivanje stakla.

Nemali broj vlasnika automobila na svojim vozilima, iz razno-raznih razloga, priželjkuju zatamnjena stakla. Ukoliko to nije fabručki urađeno, zatamnjenje stakala moguće je i naknadno uraditi, ali je za to neophodno pribaviti dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja.

Standardna stakla na automobilima moguće je naknadno zatamniti folijom. Međutim, pre nego što je vlasnik kupi, neophodno je da za ovu promenu na svom vozilu obezbedi i adekvatnu dozvolu.

Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 25.04.2012.

Sva stakla iza stuba (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30% (ranije je to bilo 25%). Prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).
Za ugrađene folije u skladu sa ovim Pravilnikom izdaju se atesti o propustljivosti folije.

Procedura atestiranja folija za auto – stakla:

Ugradnja atestiranih folija u ovlašćenom servisu:

Prilikom ugradnje, između folije i stakla postavljaju se nalepnice, kao dokaz da je folija odobrena od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.
Dokumentacija za atest:

a) Izjava o ugrađenoj foliji: Prilikom ugradnje folija, ovlašćeni servisi su u obavezi da izdaju potrebnu dokumentaciju o foliji.

b) Saglasnost proizvođača za ugradnju folija: Ova potvrda se može izvaditi kod bilo kog ovlasćenog uvoznika automobila za Srbiju. Cena potvrde je oko 3000 dinara, u zavisnosti od proizvođača.
Atestiranje ugrađenih folija:

Sa pomenutom dokumentacijom folije se mogu atestirati u nekoj od ovlašćenih institucija za atestiranje. Tu se radi pregled dokumentacije, provera i slikanje vozila. Ukupna cena za atestiranje je 9230 din. U ovu cenu ulazi ispitivanje vozila koje je 5800 din i takse koje se plaćaju Agenciji za bezbednost saobraćaja i Republička administrativna taksa koje iznose 3430 din.

NAPOMENA: Atest za folije se vadi samo jednom i traje koliko i folije na vozilu. Dakle, pomenutu proceduru nije potrebno ponavljati prilikom svake sledece registracije vozila.

Izvor: srbijadanas.rs

Check Also

Vraća se obavezni vojni rok – ali neće svi morati da idu: Teško može da se izbegne, ali postoji čak 7 opcija

Obavezni vojni rok od 90 dana Vest o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka odjeknula je …