DEVOJČICA (12) SE UBILA ZBOG ZLOSTAVLJANJA Monstrum osuđen na doživotnu robiju: MALTRETIRAO PREKO 3.000 DECE, tražio im fotografije, pa brutalno pretio


Vesti

Svet

Osuđen serijski zlostavljač dece iz Irske: Godinama proganjao 3.500 žrtava iz 30 zemalja

Makartni godinama zlostavljao decu na internetu

Jedna devojčica oduzela sebi život zbog pretnji i ucena

Muškarac iz Severne Irske osuđen je na doživotnu kaznu i provešće u zatvoru najmanje 20 godina zbog ekstremnog seksualnog zlostavljanja dece na internetu i ubistva 12-godišnje devojčice. Aleksander Makartni (26) iz okruga Armah priznao je 185 optužbi – uključujući više od 50 krivičnih dela ucene.

Aleksander Makartni osuđenFoto: Police Service of Northern Ireland (PSNI) / Ustupljene fotografije

Aleksander Makartni osuđen

Jedan od najvećih svetskih onlajn zlostavljača dece stvorio je lažne profile i okomio se na 3.500 žrtava u uzrastu od 10 do 16 godina, iz više od 30 zemalja. Priznao je krivicu za ubistvo 2018. nakon što je 12-godišnja devojčica iz SAD Simaron Tomas oduzela sebi život zbog njegovog zlostavljanja, piše BBC.

Blic preporučuje

Sudija O’Hara u Belfastu je objavio da Makartni, koji je u pritvoru već pet godina, ne može da zatraži oslobađanje pre 2039. godine. O’Hara je rekao kako je teško zamisliti seksualnog devijanta koji predstavlja veći rizik od ovog optuženog.

Najveći slučaj “ketfišinga” u Velikoj Britaniji

Serija zločina Aleksandera Makartnija između 2013. i 2019. opisana je kao “najveći slučaj ketfišinga u Velikoj Britaniji”. Ketfišing uključuje korišćenje lažnog identiteta na internetu za sklapanje prijateljstva i iskorišćavanje žrtava, a “Som” (catfish) je osoba koja je stvorila lažni identitet na internetu.

Takvi prestupnici putem društvenih mreža i aplikacija za razmenu poruka ciljaju druge ljude obično radi zlostavljanja i prevare. Iza kompjuterskog ekrana u svom domu u Severnoj Irskoj Makartni je uneo strah i patnju u živote hiljada dece širom sveta.

Velikoj većini svojih žrtava pristupio je na Snepčetu iako je u malom broju slučajeva koristio druge društvene mreže, uključujući Instagram i Kik. Na 64 uređaja pretvarao se da je mlada devojka kako bi namamio svoje žrtve da pošalju intimne fotografije. Ponekad je koristio slike koje je dobio od drugih mladih devojaka i uzimao njihove identitete kad bi razgovarao s novim žrtvama.

Kad bi dobio fotografije, ucenjivao bi ih i tražio još ekstremnije fotografije. Ako ih žrtve ne bi poslale, govorio bi im da će ih razotkriti njihovim prijateljima i porodici. Prisilio je decu da u zlostavljanje uključe svoju mlađu braću i sestre, pa čak i kućne ljubimce i predmete.

Devojčica: Mislim da ću umreti, Makartni: Briga me

Portparol Snepčeta kaže da je seksualno iskorišćavanje bilo koje osobe užasno i nezakonito te da “saosećaju sa žrtvama u ovom slučaju”.

-Ako otkrijemo takvu aktivnost ili nam je neko prijavi, mi je uklanjamo, zaključavamo nalog koji krši pravila i prijavljujemo vlastima – kažu oni.

Kompanija je rekla da ima dodatnu zaštitu za tinejdžere kako bi otežala da ih kontaktiraju stranci.

Snapchat

Foto: Profimedia

Snapchat

U mnogim slučajevima prestravljena deca tražila su od Makartnija da prestane i preklinjala da se njihove slike ne stavljaju na internet. Neki su govorili da će se ubiti ili povrediti. Jedna žrtva mu je poslala sliku sa posekotinom na ruci.

Makartni im je odgovarao da ga nije briga. Druga devojka je rekla: “Ne mogu da prestanem da drhtim, mislim da ću umreti”. Makartni je odgovorio: “Baš me briga”.

Policija je rekla da je povremeno delio slike s drugim pedofilima. Vodio je evidenciju o deci koju je zlostavljao i na Snepčetu označavao njihovu lokaciju. Bio je toliko nemilosrdan u zlostavljanju da je imao šablon poruka koje bi kopirao i slao deci.

Sud je zaključio da je šteta koju je Makartni prouzrokovao nemerljiva i da je ponižavao žrtve zbog sopstvenog seksualnog zadovoljenja. Mnoge žrtve nikad nisu identifikovane, ali njihovi životi su zauvek promenjeni.

Iako istražitelji veruju da je komunicirao sa čak 3500 dece, ovaj slučaj se usredsredio na njih 70 kako bi se sudu omogućio uravnotežen postupak. Tokom istrage tužioci su otkrili jedan slučaj koji je doveo do tragičnih posledica.

Samoubistvo 12-godišnjakinje

Godine 2018. Makartni je poslao poruku 12-godišnjoj Simaron Tomas iz američke savezne države Zapadne Virdžinije. Nakon što joj je dao kompliment i dobio sliku započeo je svoju kampanju zlostavljanja. Zahtevao je još njenih slika i pretio da će staviti njene fotografije na internet i razotkriti je ako ne učini što je rekao. Uplašena devojčica nikome nije rekla što joj se događa.

Makartni je nastavio da je progoni i traži još fotografija pa joj je rekao da mora da uključi i svoju mlađu sestru. Ona je to odbila i rekla da će se ubiti. Simaron je pucala sebi u glavu iz vatrenog oružja koje je legalno posedovala njena porodica, dok je još bila na vezi sa Makartnijem. Pronašla ju je mlađa sestra.

Simaron Tomas

Foto: Facebook / screenshot

Simaron Tomas

U nastavku tragedije, 18 meseci kasnije Simaronin otac Ben oduzeo je sebi život. U trenutku smrti nije znao zašto je njegova ćerka počinila samoubistvo.

Makartni je početkom ove godine priznao krivicu za ubistvo iz nehata Simaron Tomas.

Žrtve u najmanje 30 zemalja

Policijska služba Severne Irske (PSNI) saopštila da je za zlostavljanje saznala od škotske policije koja je izvestila o 13-godišnjoj devojčici koju maltretira odrasli osumnjičeni iz Severne Irske, koristeći pseudonim devojčice od 13 godina.

Upravnik PSNI-a Imon Korigan podržao je kaznu i rekao da Makartni nije ništa drugo nego odvratan dečji predator. Dodao je da Makartnijevi uređaji sadrže desetine hiljada fotografija i videa maloletnih devojaka koje izvode seksualne radnje pod ucenom.

Njegove žrtve su locirane u Americi, Novom Zelandu i najmanje 28 drugih zemalja.

Što se mene tiče, postoji samo jedno mesto za Makartnija, a to je iza rešetaka – rekao je Korigan.

Policija je objavila da je Makartni postao prva osoba u Velikoj Britaniji koja je osuđena za ubistvo iz nehata dok je žrtva boravila u stranoj jurisdikciji.

Zahvalni smo što su naši partneri u sprovođenju zakona u Severnoj Irskoj smatrali da je potrebno uhapsiti i optužiti Makartnija za njegovu ulogu u smrti devojke – rekao je američki specijalni agent Derek Gordon.

(Index.hr)


Blic

Check Also

Лепи Мића вришти због дисквалификације из Елите – обезбеђење морало да реагује испред капије

Лука Вујовић је дисквалификован због напада на Ивана Маринковића. Сада многи критикују Жељковог оца, оптужујући …