Srbija i Mađarska otvorile novo poglavlje! Predsednik Mađarske Šujok: Obnova crkve simbol prijateljstva

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok izjavio je danas u Žablju da su dve zemlje danas otvorile novo poglavlje u svojim odnosima, kao i da će obnova i osvećenje katoličke Crkve Snežne Gospe postati simbol mađarsko-srpskog prijateljstva, da će jačati veru u ljudskost i zajedničku evropsku sudbinu dva naroda.

Šujok je, nakon blagosiljanja Crkve Snežne Gospe u Žaljbu, kojem je prisustvovao zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se ona do nedavno nalazila u veoma lošem stanju, a da je danas u potpuno novom ruhu, puna naroda.

– Došli smo iz okolnih naselja, Beograda i Budimpešte da budemo na ovoj izuzetnoj svečanosti.  Osvećenje hrama je uvek sakralni čin i susret sa Bogom, ali je hram i dom za sve ljude koji se okreću Bogu, a od danas će postati i simbol prijateljstva Srba i Mađara – rekao je Šujok.

On je dodao da su on i Vučić u razgovoru razmotrili sve što se dešavalo tokom Drugog svetskog rata, i da su konstatovali da su i sprska i mađarska strana oprostile jedna drugoj za loša dela.

Foto: Pedja Milosavljević

 

– Narod uvek želi mir. Mi već duže vreme zajednički idemo putem pomirenja u bratstvu. Ovde smo da se poklonimo žrtvama i sa jedne i sa druge strane, u znaku hrišćanstva i ljudskosti. Time potvrđujemo da želimo da budemo dobri susedi i prijatelji, ne samo na rečima, već i na delu – naglasio je Šujok.

Predsednik Mađarske je istakao da je nekadašnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor umnogome doprineo istorijskom pomirenju Srba i Mađara.

– A mi smo danas otvorili novo poglavlje u našim odnosima – rekao je  Šujok.

On je dodao da hram ponovo može da služi hrišćanske vernike u Žablju i okolini.

– Ovde u Žablju imamo sa dve strane puta po jedan hram – pravosavni i katolički i oba su obnovljena, čekaju svoje vernike – naveo je mađarski predsednik.

On je rekao da su Sveti Sava i Sveti Ištvan smatrali da treba ujediniti snage, kao da dva naroda i danas imaju isti cilj.

Foto: Pedja Milosavljević

 

– Ovo je danas i dan pobede jer pokazujemo da i male zajednice mogu da imaju budućnost, i tu budućnost mogu da ostvare ako su istrajni. Vernici u Žablju se nisu odrekli svog hrama, ni kada nisu imali sredstava, ni kada su videli da im crkva propada, nego su radili na tome da dođe do obnove ovog hrama – istakao je Šujok.

On je dodao da je ovo svečani trenutak koji pokazuje snagu hrišćanske Evrope i da je to ujedno i lek za sve tegobe koje nam je učinio 20. vek.

– Beograd i Budimpešta su zajednički dali odgovor na istoriju koja je pisana i u Svetom pismu, koje se nalazi ovde na oltaru. Život uvek pobeđuje smrt. Obnovu ove crkve inicirali su lokalni ljudi, a ona je ostvarena zato što smo sposobni da obratimo pažnju jedni na druge i da pružimo ruku jedni drugima, znajući da dijalogom i prijateljskom saradnjom možemo da postignemo mnogo više – zaključio je Šujok.

 


Vučić poručio: Orban i Ištvan Pastor najviše doprineli boljim odnosima Srba i Mađara!

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Žablju da su mađarski premijer Viktor Orban i nekadašnji lider SVM Ištvan Pastor najviše doprineli da budu bolji odnosi Srba i Mađara – da se uspostavi istinsko i iskreno dobrosusedsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske, kao i između dva naroda.

sledeća vest




Informer

Check Also

IZRAELSKA ŠOK ODLUKA Nakon zabrane rada UNRWA na ivici kolapsa!

Vesti Svet UNRWA savetnik upozorava: Izraelska zabrana može dovesti do kolapsa humanitarnog procesa Blic 28. …