"Produbljivanje njihovog odnosa je direktna pretnja…" Oglasio se šef NATO-a o navodima da su severnokorejski vojnici raspoređeni u Kurskoj oblasti

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Mark Rutte rekao je u ponedjeljak kako može potvrditi da su severnokorejske trupe u Rusiji, te kako su vojne jedinice Severne Koreje raspoređene u regiji Kursk, prenosi agencija Reuters.

– Produbljivanje vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje pretnja je i indopacifičkoj i evroatlantskoj sigurnosti – rekao je šef Alijanse novinarima nakon što su zvaničnici i diplomate NATO-a primili brifing južnokorejske delegacije u Briselu.

Dodao je kako je raspoređivanje vojnika iz Severne Koreje u Rusiji, kako bi se ojačala ratna nastojanja Moskve protiv Ukrajine, znak “očaja” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Eskalacija rata

Tokom obraćanja novinarima, prvi čovek NATO-a izjavio je kako je tokom invazije Rusije na Ukrajinu, od februara 2022. godine, poginulo i ranjeno najmanje 600.000 ruskih vojnika, te kako saveznici u Alijansi pažljivo prate sva dešavanja na ovom frontu.

Mark Rutte
Mark Rutte / Izvor: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

– Ovo je značajna eskalacija ruskog nezakonitog rata – rekao je Rutte, te dodao kako se pozivaju i ruske i severnokorejske vlasti da odmah obustave ove aktivnosti jer “potkopavaju mir na Korejskom poluostrvu i potpiruju ruski rat protiv Ukrajine”.

Visoki severnokorejski oficir u Rusiji

Visoki oficir vojske Severne Koreje i bliski saradnik lidera te zemlje Kim Jong-una stigao je u Rusiju kako bi nadgledao severnokorejske trupe koje su nedavno poslate u Rusiju, izjavio je u subotu neimenovani izvor u vojsci Ukrajine, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Kyodo.

Prema tvrdnjama ukrajinskog izvora, pripadnici severnokorejske vojske su nedavno raspoređeni u Rusiji verovatno da bi se pridružili ruskim snagama u Ukrajini. 

Ovaj izvor tvrdi da će severnokorejski kontingent biti pod nadzorom generala Kim Yong Boka, zamenika načelnika Generalštaba Korejske narodne armije.

Zabrinutost na Zapadu

Raspoređivanje vojnika iz Severne Koreje u Rusiji izazvalo je zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama i među zapadnim saveznicima, podgrijavajući sumnje o potencijalnom učešću Pjongjanga u ratu u Ukrajini u trenutku kada Severna Koreja i Rusija produbljuju svoje vojne veze.

Severna Koreja saopštila je u petak da bi svako slanje njenih snaga da pomognu Rusiji u ratu u Ukrajini bilo u skladu s međunarodnim pravom, iako nije potvrdila da se takvo raspoređivanje dogodilo.

Ukrajina, SAD i drugi zapadni saveznici kažu kako imaju dokaze da je Pjongjang poslao hiljade vojnika u Rusiju za moguće raspoređivanje protiv Ukrajine. 

Prethodno su i Pjongjang i Kremlj odbacili te izveštaje, rekavši da je reč o neutemeljenim glasinama.

Američki dokazi

Međutim, upitan o izveštajima u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin nije ih negirao, prenela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija rekla je u četvrtak da je oko 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već u Rusiji, te da se obuka odvija u pet vojnih baza.

Vašington tvrdi da je video dokaze o severnokorejskim trupama u Rusiji, a južnokorejski zastupnici rekli su da je poslato oko 3.000 vojnika.

Srbija Danas/Agencije

Izvor: Srbija Danas

Check Also

OTKRIVENO S KIM JE ZAPRAVO MC STOJAN, KOLEGINICE MU SLUŽE KAO PARAVAN! Otkrivamo sve detalje afere: Evo koga krije!

Marko Stojković, poznatiji kao MC Stojan, već duže vreme u žiži je medijskog interesovanja zbog …