OLUJNI KORPUS ULAZI U RAT PROTIV UKRAJINE “Ovo nisu obični vojnici”: Kim je Putinu poslao elitne jedinice, ali “CARU” SE NEĆE SVIDETI zahtev Pjongjanga


Vesti

Svet

Olujni korpus ulazi u rat protiv Ukrajine: “Severna Koreja nije poslala Rusima obične vojnike”

Severna Koreja je snabdevala Rusiju oružjem, a sada šalje trupe da pomognu Rusima u ratu

Rusija se bori sa popunjavanjem svojih snaga i sada se oslanja na plaćenike i trupe iz inostranstva, uključujući Severnu Koreju

Stotine severnokorejskih vojnika snimljene su u vojnim bazama na ruskom Dalekom istoku, pripremajući se da se uključe u ruski rat protiv Ukrajine, prema kijevskim, južnokorejskim i zapadnim izvorima.

.Foto: Ap/ Gavriil Grigorov, AP/ Ng Han Guan / Ringier

.

Severnokorejske trupe prerušene u Burjate i Jakute, etničke manjine iz Sibira, deo su snaga od 12.000 vojnika koje su poslate u pomoć Rusiji prvenstveno da vrate region Kursk, koji Ukrajina delimično kontroliše od avgusta, piše FT.

Blic preporučuje

Taj kontingent označava prvo raspoređivanje strane vojske u ratu otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 2022.

severna koreja oružje

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=WvNCbbkkjEY / youtube

severna koreja oružje

Pomoć ruskim trupama

Pjongjang je ranije snabdevao Rusiju topovskom municijom i drugim oružjem, poput balističkih raketa KN-23, koje su pratili severnokorejski zvaničnici poslati da nadgledaju njihovu upotrebu na bojnom polju.

Severnokorejske snage su verovatno premale da potpuno preokrenu tok rata, jer bi Rusija morala da udvostruči svoj kontingent od 50.000 vojnika u Kursku kako bi potisnula ukrajinske trupe, ali i sprovela novi talas mobilizacije kako bi u potpunosti ostvarila planirane uspehe duž ukrajinskog fronta.

Ali, sposobnost Severne Koreje da nadoknadi broj vojnika za Rusiju mogla bi Ukrajini da uzrokuje više problema, rekao je Džek Vetling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje na Institutu “Royal United Services”.

Oni imaju prilično dobru koheziju i mogli bi da pomognu Rusima koji trenutno imaju dosta poteškoća u napredovanju – rekao je Vetling.

Severnokorejska pojačanja dolaze usred znakova da se Rusija bori sa popunjavanjem svojih snaga. Broj ruskih vojnika poginulih ili ranjenih u Ukrajini premašio je navodno brojku od 100.000. Putin izbegava da uvede dodatnu mobilizaciju jer se boji reakcije u ruskoj javnosti.

Ruska vojska puca na ukrajinske položaje iz bunkera u pograničnoj Kurskoj oblasti 24. oktobra

Foto: Russian Defense Ministry Press Service / Tanjug/AP

Ruska vojska puca na ukrajinske položaje iz bunkera u pograničnoj Kurskoj oblasti 24. oktobra

“Kim poslao Olujni korpus u Rusiju”

Stoga se Rusija oslanja na plaćenike, a sada i na trupe iz inostranstva.

“Severna Koreja je novi najbolji prijatelj Rusije”, dodao je jedan od zapadnih službenika.

Severnokorejski vojnici koji idu u Rusiju su iz jedanaeste armije Severne Koreje, elitne jedinice poznate kao Olujni korpus, prema Nacionalnoj obaveštajnoj službi Južne Koreje.

Ovo nisu obični severnokorejski vojnici, od kojih većina nikada nije prošla odgovarajuću borbenu obuku. Ovo je dobro opremljena, visoko obučena mobilna laka pešadija – rekao je Go Mjong-hjun, viši saradnik južnokorejskog Državnog instituta za strategiju nacionalne bezbednosti u Seulu.

Severnokorejske snage stići će baš kad je Rusija potisla ukrajinsku vojsku u Kursku, smanjujući površinu zemlje koju Ukrajina drži na između 600 i 700 kvadratnih kilometara u oktobru, u poređenju sa oko 1.000 kvadratnih kilometara krajem avgusta.

Vojska Severne Koreje

Foto: ahn young joon / Tanjug/AP

Vojska Severne Koreje

Ključan razlog dolaska severnokorejskih vojnika

Ali Rusi koriste svoju vazdušnu nadmoć u tom regionu, a ukrajinske trupe su u teškoj situaciji.

-Imamo značajne gubitke i stalnu rotaciju i popunu, a s obzirom na to da se ovo događa, možemo oceniti da su borbe prilično intenzivne – rekao je Serhij Kuzan, direktor ukrajinskog Centra za bezbednost i saradnju u Kijevu.

Cilj Rusije je da, pritiskom na nekoliko različitih tačaka duž linije, prisili Ukrajinu da bude u položaju u kojem je zadržavanje širine fronta neodrživo. Za Ukrajinu postoji stalni trošak držanja te teritorije u regionu Kursk, rekao je Vetling.

Tu dolazimo do najvažnijeg razloga raspoređivanja severnokorejskih snaga. One bi zapravo trebalo da budu ključne u potiskivanju Ukrajinaca iz Kurska i ponovnom potpunom prebacivanju borbe na ukrajinsku teritoriju, gde je i dosad Ukrajina bila u nezavidnom položaju.

Kimova računica

Odnosi između Moskve i Pjongjanga intenzivirali su se otkako je počeo rat u Ukrajini, a njihova saradnja se produbljuje kroz vojni i strateški sporazum. U junu 2023. ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su sporazum o međusobnoj pomoći, koji uključuje klauzulu za “trenutnu vojnu i drugu pomoć” u slučaju rata.

.

Foto: Kristina Kormilitsyna, ahn young joon / Tanjug/AP

.

Time je Kim dobio formalni okvir za podršku Moskvi, a Pjongjang je bio među prvim državama, uz Siriju, koje su priznale rusku aneksiju dela ukrajinske teritorije.

Kim Džong Un ima jasne strateške interese i računicu u ovom savezu. Prema južnokorejskom analitičaru Go Mjong-hjunu, raspoređivanje severnokorejskih trupa u Ukrajinu moglo bi Kimu dati značajniju pregovaračku poziciju prema Moskvi, potencijalno mu omogućujući pristup sofisticiranoj ruskoj vojnoj tehnologiji koja bi mogla unaprediti severnokorejske raketne, svemirske i nuklearne programe. Rusija bi takođe mogla da obezbedi Pjongjangu nužnu finansijsku i humanitarnu pomoć, kao i energente koji su Severnoj Koreji izuzetno potrebni zbog međunarodnih sankcija.

(Index.hr)


Blic

Check Also

DEVOJČICA (12) SE UBILA ZBOG ZLOSTAVLJANJA Monstrum osuđen na doživotnu robiju: MALTRETIRAO PREKO 3.000 DECE, tražio im fotografije, pa brutalno pretio

Vesti Svet Osuđen serijski zlostavljač dece iz Irske: Godinama proganjao 3.500 žrtava iz 30 zemalja …