Širi se antiliberalni blok u EU: Orbanu i Ficu se pridružuje još jedan premijer

Ovaj proatlantski portal napominje da se češki birači “masovno” okreću ANO-u, što se vidi u činjenici da je Babiševa opoziciona stranka odnela ubedljivu pobedu u 10 od 13 čeških oblasti na regionalnim izborima u sa 35 odsto glasova, što je drastično više od 21 odsto koliko su osvojili na poslednjim regionalnim izborima 2020.

Porast popularnosti saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog slovačkog kolege Roberta Fica očito izaziva paniku u Briselu, pa su tako atlantistički orijentisani evropski političari, uz, očito, podršku “Politika”, pribegli praksi sada već standardnih insinuacija i optužbi, uključujući pokušaje diskreditacije ANO kao “ekstremne desnice”, posebno otkako se Akcija nezadovoljnih građana pridružila Orbanovoj grupi Patriote u Evropskom parlamentu.

Demantujući optužbe bivših liberalnih članova u izjavi za “Politiko”, potpredsednik ANO Karel Havliček rekao je da su tvrdnje da se stranka okrenula ekstremnoj desnici “besmislica”:

“ANO je uvek bio i ostaje keč-ol stranka. I dalje smo isti. Ono što se promenilo je to što su neki političari izgubili samorefleksiju i prestali da percipiraju stvarnost… Mislim da je legitimno imati drugačije mišljenje od rukovodstva EU i nema potrebe da se te ljude odmah izopštava”, kazao je Havliček.

Briselski portal navodi da se navodna proruska politika ANO mogla ogledati u tome što su poslanici ove stranke u EP bili ili uzdržani, ili nisu bili prisutni tokom glasanja o rezolucijama o dugotrajnoj podršci Ukrajini, odnosno dozvoljavanju Kijevu da koristi zapadno oružje dugog dometa za udare duboko po ruskoj teritoriji.

Šanse za pobedu ANO na predstojećim parlamentarnim izborima utoliko su veće što je aktuelna vlada premijera i proukrajinskog konzervativca Petra Fijale dostigla rekordno nizak rejting od 24 odsto, što je najgori rezultat za neku češku vladu od 2013. godine, ocenjuje “Politiko”.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Precizan 97%: Drevno proročanstvo tibetanskih monaha otkriva baš sve o nama

Tibetanska filozofija smatra da godina rođenja može da odredi kakva ćemo postati ličnost i sa …