(VIDEO) UKRAJINCI UNIŠTILI “NAJMOĆNIJI TOP” NA SVETU Eksplozija u samo par sekundi dokrajčila rusko oružje, sve se dogodilo na NEOČEKIVANOM MESTU


Vesti

Svet

(Video) Ukrajinci uništili “najmoćniji top” na svetu: Eksplozija u nekoliko sekundi uništila rusko oružje

Borci 100. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih kopnenih snaga uništili su dronovima-bombarderima dva ruska samohodna artiljerijska sistema velike snage 2S7 “pion”, saopštila je ukrajinska vojska i objavila snimak.

Ukrajinski dronovi uništili ruski artiljerijski sistem 2S7 "pion"Foto: 100 окрема механізована бригада/Facebook / Drustvene mreze

Ukrajinski dronovi uništili ruski artiljerijski sistem 2S7 “pion”

Kako se navodi, artiljerijski sistemi su bili raspoređeni 25 km iza linije fronta, kod grada Horlivka (Gorlivka) u Donjecku, koji je trenutno u ruskim rukama.

Blic preporučuje

Oprema je uništena dronovima “nemezis”, preneo je “Ukrinform”, dodajući da su ukrajinsku vatru uočile jedinice vazdušnog izviđanja koje su deo jurišne brigade Ljut nacionalne policije.

“Ukrinform” je ranije izvestio da su pripadnici nacionalne garde koji operišu FPV dronovima uništili nekoliko jedinica neprijateljske opreme, koju su Rusi koristili kad su pokušali da probiju ukrajinsku odbranu blizu Zolote Nive u Donjeckoj oblasti.

“Jedan od najmoćnijih topova na svetu”

Rostek je u aprilu 2020. saopštio da su prve isporuke modernizovane samohodne artiljerije 2S7M „malka“ 203 mm predate ruskoj vojsci. U pitanju je nadogradnja 2S7 “piona,” razvijenog 1980-ih. Dizajnirana je da pogodi vitalne neprijateljske ciljeve i objekte u taktičkoj dubini iza linije fronta.

Platforma za oružje je tada opisana kao jedan od najmoćnijim samohodnih topova na svetu – gde “jedan hitac oružja od 203 mm može u potpunosti da uništi zgradu koja se koristi kao uporište”.

Sistem 2S7 je projektovan bez kupole, dok se top nalazi na zadnjem delu donjeg stroja sa gusenicom.

Pre rata u Ukrajini, jedina poznata upotreba samohodnog artiljerijskog sistema 2S7 bila je u ratu u Južnoj Osetiji. Takođe, postoje izveštaji da je 2S7 korišćen od strane ukrajinske armije, ali to nije potvrđeno, kako je u aprilu 2020. izvestio portal “Nacionalni interes”.


Blic

Check Also

Najpoznatiji astrolog na svetu je objasnio: Kog dana ste rođeni, takvo ćete breme nositi

Svaki dan u mesecu ima svoje karakteristike koje utiču na formiranje ličnosti – izbor profesije, …