Sok od cvekle je izvrstan napitak pun hranljivih materija i vitamina, pa je kao takav odličan izbor za sezonu virusa. Naime, cvekla je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sok od cvekle može pomoći u poboljšanju cirkulacije, snižavanju krvnog pritiska i detoksikaciji organizma.

Ovaj napitak može se konzumirati samostalno ili kao dodatak smutijima, a u nastavku pogledajte kako ga lako i brzo možete pripremiti kod kuće:

Sastojci:

2-3 srednje cvekle
1-2 jabuke (po želji, za dodatnu slatkoću)
Sok od 1 limuna
Voda (po potrebi)

124713-cvekla-ls.jpg
Shutterstock 

Priprema:

1. Cveklu operite i očistite. Ako su veće, možete ih prerezati na polovine ili četvrtine da se brže skuvaju.
2. Stavite cveklu u lonac s vodom i kuvajte je 30-40 minuta, dok ne omekša. Nakon kuvanja, ostavite da se ohladi, a zatim je oljuštite.
3. Cveklu stavite u blender zajedno s jabukama (ako ih koristite) i sokom od limuna. Dodajte malo vode kako biste olakšali blendanje, pa blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
4. Ako želite bistriji sok, procedite smesu kroz gazu ili sito kako biste odvojili pulpu.
5. Sok možete poslužiti odmah ili ga ohladiti u frižideru. Po želji, možete dodati malo meda za slatkoću ili kockice leda za osvežavajući efekat i uživajte u ovom vrlo zdravom i ukusnom napitku!

Bonus savet:
Sok od cvekle možete obogatiti i drugim voćem ili povrćem, poput šargarepe ili đumbira, za dodatnu aromu i još jaču nutritivnu vrednost.

(Kurir.rs/Danas/I.M.)

 Bonus video: 

00:45
Napitak za skidanje kilograma i popravljanje krvne slike Izvor: tiktok/ mattgourmetkitchen