Osam pravila uz koje ćete maksimalno zagrejati svoj dom ove zime

Da biste optimalno iskoristili svoje radijatore bez pražnjenja džepova, predstavljamo 8 načina da što efikasnije koristite grejanje, bilo da vaš dom ima centralno grejanje ili grejanje na drva.

Izolujte ulazna vrata kuće

Na ulaznim vratima u stan iz hodnika postavite drveni prag (može se postaviti na lepak, nema potrebe za bušenjem poda).

Nekada su bili pragovi na svim vratima kada nije bilo centralnog grejanja. Drugi način, ako ne želite ili ne možete da pravite prag, jeste da na donjoj strani krila pričvrstite čvrstu metalnu ili plastičnu traku, koja se takođe može kupiti u prodavnicama i isečena je na željenu meru.

Ako se vrata otvaraju u hladan hodnik ili direktno napolje, ispred vrata se može postaviti zavesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet velike količine hladnog vazduha i promaje.

Izolujte stakla na prozorima koji su vam ‘višak’

Mnogi imaju velike otvore sa puno krila, sigurno postoji bar jedno koje možete ‘žrtvovati’ zimi.

Ovo se posebno odnosi na staklene cigle, koje su izuzetno loše za gubitak toplote.

Uzmite listove stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan beli EPS ili deblji KSPS koji se lakše seče), precizno isecite oštrim skalpelom na tačnu širinu stakla (trebaće vam još stiropora, jer su listovi 50 k 100 centimetara) kako bi stiropor dobro pristajao između ramova i tako ne bi ispao.

Prethodno izmerite otvor i proverite da li su stranice vertikalne ili blago nagnute, označite liniju sečenja flomasterom na stiroporu. Možete ga dodatno malo popraviti, na primer iglom ili ekserom bočno u drvetu ili lepljivom trakom ako je PVC stolarija.

Odmah ćete osetiti razliku. U proleće jednostavno uklonite ploče i odložite ih. Spustite roletne sa spoljašnje strane jer su dodatna izolacija.

Rasporedite nameštaj u domu

Ovo zimsko preuređenje doma je potpuno besplatno i privremeno. Udaljite nameštaj od hladnih spoljašnjih zidova i postavite ga blizu izvora toplote, kao što je kamin. Takođe, pomerite nameštaj što je više moguće od radijatora kako ne bi blokirao protok toplog vazduha.

Radijatori ne smeju biti sakriveni zavesama i nameštajem. Sušenjem veša na radijatoru praktično zaustavljate grejanje. Pokriveni i zaštićeni radijator je izolovan i nema stvarnog efekta.

Stavite tepih na pod

Tepih zadržava hladan vazduh ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplotu, bez obzira da li je pod popločan, betonski, parket ili laminat. Ovo se posebno odnosi na stanove na višim spratovima zgrada, jer nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu, kao što to ima prizemlje za stanove koji se nalaze u prizemlju.

Nabavite prenosivi grejač

Prenosni grejač postavite u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, kao što je dnevna soba, i smanjite temperaturu na šporetu. U ostatku kuće biće malo hladnije, ali biće vam dovoljno toplo ako se oblačite slojevito i nosite čarape i papuče.

Nemojte pregrejati prostor. Optimalna temperatura u zagrejanim prostorijama je 20 stepeni Celzijusa. Za svaki korak više troši se 6 odsto više energije, kaže HEP.

Sprečite ulazak toplog vazduha u dimnjak

Kada se kamin ne koristi, topli unutrašnji vazduh izlazi kroz dimnjak. Čak i kada je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha uspeva da pobegne kroz njega.

Jednostavno rešenje je blokiranje protoka vazduha balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite da uklonite balon, on će se automatski ispuhati, tako da kuća neće biti ispunjena dimom.

Vodite računa i o roletnama i zavesama

Noću spustite roletne i navucite zavese da biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote za 10 procenata.

Ukoliko se sunce pojavi tokom zimskog perioda, otvorite zavese na prozorima kako bi njegovi zraci ušli i zagrejali prozore, što će takođe pogodovati povećanju temperature u stanu. Slepe kutije su potencijalna mesta za velike gubitke toplote, pa ih po mogućnosti izolujte.

Redovno provetravati prostorije, ali ne duže od 10 minuta

Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju, a nakon provetravanja prostor će uskoro biti topao kao i ranije. Nije preporučljivo regulisati temperaturu u prostoriji.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com


Krstarica

Check Also

MLADI PEVAČ LJUBAV S DEVOJKOM KRUNISAO PESMOM! "Kumovao" Aleksandar Sofronijević (VIDEO)

Domaća estrada dobila je novi autorsko – pevački tandem, i to sastavljen od jednog lepog …