OVO SU SVI ESTONCI KOJI ĆE SE BAVITI SRBIJOM Advokatica, bivši general, istoričar i fizičar direktno ili indirektno uticaće na Beograd, a DVE TEME bi mogle da budu pod lupom


Vesti

Politika

Kako će estonska četvorka u EU uticati na Srbiju: Ove dve teme bi mogle biti pod lupom

Advokatica, bivši general, istoričar i fizičar – ma kako različiti bili ovoj četvorki su dve stvari zajedničke: dolaze iz Estonije i biće na važnim pozicijama unutar Evropske unije (EU) što znači da će se njihov posao direktno ili indirektno ticati i Srbije. U pitanju su Kaja Kalas, buduća šefica EU diplomatije, Matija Masikas, generalni direktor u spoljnoj službi EU, Riho Teras, budući izvestilac EP za Kosovo i Aivo Orav, šef Kancelarije EU na Kosovu. Imajući u vidu bliske odnose Beograda i Moskve, a da Estonija razvija bliske odnose sa Ukrajinom, pitanje je da li će odabir estonske četvorke imati ikakvog uticaja na Srbiju?

.Foto: EPA/Georgi Licovski, AP/Jean-Francois Badias, AP/ John Thys, Martin Pedaja / imago stock&people / Profimedia, Serg Glovny / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock / Ringier

.

Analitičari su podeljeni: jedni kažu da će imati oštre stavove kada je u pitanju odnos sa Rusijom i rat u Ukrajini, drugi da ovo neće biti problem za Beograd.

Blic preporučuje

  • Četvoro Estonaca će zauzimati važne pozicije unutar Evropske unije (EU), koje će se ticati i Srbije
  • Iako se postavljaju pitanja o uticaju, drugi smatraju da to neće biti problem za Srbiju i da će rad svakog međunarodnog funkcionera biti transparentan i pod najširim reflektorima

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike za “Blic” kaže da je Kaja Kalas povukla nogu i ne samo to – da je odabir ostalih njenih ruku delo.

– Sve proizilazi iz činjenice da je Kaja Kalas imenovana na najbitniju pozicije EK, i očigledno je bio njen uticaj da svi oni budu odabrani za ostale pozicije. Nužno ne mora u startu da ima negativne posledice po Srbiju. Treba imati u vidu da Estonija ima bliske odnose sa Ukrajinom, da joj je to pitanje veoma bitno i da kroz tu prizmu gleda i odnos sa Srbijom. U tom kontekstu Srbija može da očekuje veoma strog pristup svih Estonaca, i u tom smislu će Srbiji biti teže – napominje Pavković.

To ne znači, dodaje on, da će oni biti neprijateljski nastrojeni prema Srbiji.

– Ali će imati oštre stavove kada je u pitanju odnos sa Rusijom i rat u Ukrajini – kazao je Pavković.

Ovakav raspored snaga unutar EU primetio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je napomenuo da većinu funkcija Evropskog parlamenta koje imaju veze sa Srbijom obavljaju Estonci.

Znate da je Kaja Kalas, šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matija Masikas, takođe iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate ko je glavni čovek, kao izvestilac za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada biće postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složićete se. Ali, dobro, a nama dali Hrvata – konstatovao je Vučić.

“Nije nužno loša vest”

Govoreći o tome, bivši diplomata Srećko Đukić za “Blic” kaže da to neće predstavljati problem za Beograd.

Ukazuje da se raspoređivanje kadrova u EU ni u čemu ne razlikuje od onoga kako se to radi u svakoj vladi ili međunarodnoj organizaciji gde treba pomiriti mnogo različitih interesa.

– To što je četvoro estonskih političara na dužnostima u EU, koje “tangiraju” Srbiju, uveren sam da ni na koji način ne treba da predstavlja problem za srpsku politiku. U protivnom srpska podleže teorijama zavere, ovi je mrze, drugi je ne vole, svi su antisrbi itd. Rad svakog međunarodnog funkcionera je transparentan i pod najširim reflektorima i sudovima. Srbija treba da ispunjava kriterijume koje je načelno prihvatila. Ako se vlada u Beogradu tako postavi neće joj biti neprihvatljiv ni jedan Hrvat, ni četiri estonske ličnosti, pa ni dokazani prijatelj Srbije, Grkinja Dora Bakojani, optužena za antisrpstvo u Savetu Evrope – kaže Đukić.

Pročitajte još

Šta znamo o estonskoj četvorki?

Kaja Kalas

.

Foto: Jacob King / Tanjug/AP

.

Kaja Kalas je bivša estonska premijerka i prva žena na toj poziciji. Poznata je po jakom antiruskom stavu, a ranije je govorila da se zalaže za proširenje EU. Pre nego što je izabrana za poslanicu u estonskom parlamentu, bila je advokat specijalizovan za evropsko pravo konkurencije. Njen otac, Sim Kalas, bio je premijer Estonije od 2022. do 2003, a evropski komesar od 2004. do 2014. godine. Njen pradeda Eduard Alver bio je komandant Odbrambene lige Estonije tokom rata Estonije za nezavisnost od sovjetske Rusije.

Matija Masikas

.

Foto: Serg Glovny / Zuma Press / Profimedia

.

Matija Masikas je istoričar, a na poziciju generalnog direktora u spoljnoj službi EU je došao sa mesta ambasadora EU u Ukrajini. Prešao je dugačak put, jer je u diplomatiji od 2001. godine. Bio je stalni predstavnik Estonije u EU, predstavljao Estoniju na evropskim Sednicama parlamenta. Imao je udela i u unutrašnjoj politici, kao zamenik podsekretara u Ministarstvu spoljnih poslova i savetnik tamošnjeg premijera.

Riho Teras

.

Foto: Wiktor Dabkowski / Eyevine / Profimedia

.

Riho Teras je izvestilac EP za Kosovo. Bivši je šef oružanih snaga Estonije, a bio je poslanik i u prethodnom sazivu EP. Prištini je postao poznat kada je 2022. godine “upozoravao da bi Srbija mogla da napadne Kosovo”. Pismom koje je poslao svim zastupnicima u EP tražio je da se Mađarskoj suspenduje pravo glasa. Podnosio je i zahtev za smenu nekadašnjeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Borelja jer je, kako je obrazložio, “ćutao i smeškao se kad je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije nazvao EU “nepouzdanim partnerom“. Oženjen je i ima dva sina.

Aivo Orav

.

Foto: Georgi Licovski / EPA;

.

Aivo Orav je estonski diplomata sa više od 30 godina nacionalnog i evropskog iskustva u diplomatiji. Trenutno je šef Kancelarije EU na Kosovu. Prethodno je bio stalni predstavnik Estonije pri EU i šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Kao ambasador EU u Makedoniji je 2015. podneo u ime EU protestnu notu tamošnjem Ministarstvu spoljnih poslova zbog prisluškivanja ambasadora. Ova reakcija je usledila pošto je nekoliko ambasadora članica EU od opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) dobilo transkripte svojih prisluškivanih razgovora. Diplomirao je na Univerzitetu u Tartuu na Fakultetu fizike i hemije. Oženjen je i ima troje dece.


Blic

Check Also

Kina hvali Putina: Uspeo je da pobedi Zapad i to niko ne može da mu ospori

Napominje se da, suprotno očekivanjima SAD, sankcije nisu mogle da unište rusku ekonomiju. – Ali …