Mračna tajna isplivala na videlo: CIA napravila OVK kao privatnu vojsku za rat protiv Srbije

Prema Riteru, OVK nije samo primala podršku CIA, već je i radila “ruku pod ruku” s njom na kreiranju priče o navodnom genocidu koji je Srbija tobože počinila na Kosovu.

“OVK i CIA su usko sarađivale u stvaranju fikcije o ‘genocidu koji je počinila Srbija’. To svi znaju,” napisao je Riter, sugerišući da je ova naracija korišćena kao opravdanje za intervenciju NATO-a u regionu. 

On naglašava da je cela priča o genocidu bila propagandni alat namenjen za postizanje geopolitičkih ciljeva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

Riter dalje objašnjava da su, koristeći priču o genocidu, SAD i NATO stvorili međunarodnu podršku za vojnu intervenciju u bivšoj Jugoslaviji. 

“SAD i NATO su ušli u rat kako bi ‘sprečili’ fiktivni genocid na Kosovu i Metohiji,” izjavio je Riter, naglašavajući da je u njegovoj proceni reč o konstrukciji koja je služila kao pokriće za intervenciju i postizanje strateških ciljeva Zapada na Balkanu.

On tvrdi da je CIA kroz OVK sprovodila operacije koje su imale za cilj destabilizaciju Srbije i rušenje njenih institucija u regionu Kosova i Metohije, pri čemu je OVK, prema njegovim rečima, služila kao oruđe američkih interesa u cilju preoblikovanja političkog pejzaža Balkana. 

Riterove izjave otvaraju pitanje o ulozi obaveštajnih službi u oblikovanju percepcije i narativa tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, posebno u vezi sa događajima na Kosovu.

Bivši obaveštajac dodaje i da su mnogi od tih narativa bili praćeni propagandnim kampanjama koje su dodatno raspirivale emocije u međunarodnoj javnosti, stvarajući pritisak za hitnu intervenciju.

Njegove izjave su privukle pažnju zbog toga što dolaze od bivšeg insajdera, a mogle bi, ako se dodatno potkrijepe, imati uticaj na preispitivanje uloge Zapada u događajima na Kosovu krajem devedesetih godina.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

"До данас имам статус расељеног лица" Исповести јавних личности рођених на Косову и Метохији – То је заиста болна тема, али и тема о којој никада не би требало да престане да се прича

Бројне јавне личности из Србије рођене су на Косову и Метохији, а ова биографска одредница …