Crna predviđanja finansijskih stručnjaka: Penzioneri bi uskoro mogli plaćati porez na socijalno osiguranje

U 2025. godini, sve više penzionera bi moglo plaćati porez na svoje socijalne beneficije, što će biti veliko razočaranje za sve one koji se oslanjaju na Socijalno osiguranje da bi preživeli, predviđanja su američkih stručnjaka za finansije.

Zašto će sve više penzionera plaćati porez na Socijalno osiguranje?

Porezi će postati problem za sve više penzionera zbog pravila koja određuju kada beneficije postaju oporezive. Penzioneri ne moraju da plaćaju porez na beneficije dok njihov privremeni dohodak ne pređe 25.000 dolara za pojedinačne poreske obveznike ili 32.000 dolara za bračne filere. Kada privremeni dohodak pređe ove limite, penzioneri mogu dugovati porez na do 50% svojih beneficija. Za one sa još višim prihodima – 34.000 dolara za pojedince i 44.000 dolara za bračne filere – do 85% beneficija može biti oporezovano.

Privremeni dohodak nije sav prihod – to je polovina svih socijalnih beneficija plus sav oporezivi i neki neoporezivi prihod. Ipak, sve veći broj penzionera će dostići ove praga u 2025. i dugovati poreze na svoje beneficije.

Zašto se ovo dešava?

To se dešava jer pragovi na kojima beneficije postaju oporezive nisu promenjeni, dok se beneficije obično povećavaju svake godine.

Veliki problem sa pravilima o oporezivanju Socijalnog osiguranja je taj što nisu prilagođeni inflaciji. Nisu povećavani od kada su prvi put uvedeni pre nekoliko decenija – iako se većina drugih aspekata Socijalnog osiguranja automatski prilagođava svake godine kako bi se uzeli u obzir rastući troškovi.

U 2025. godini, na primer, penzioneri će dobiti povećanje od 2,5% zahvaljujući prilagođavanju troškova života (COLA), jer indeks cena potrošača pokazuje godišnji rast cena. Sa povećanjem od 2,5% u beneficijama, njihovi prihodi će porasti, a više ljudi će premašiti limit prihoda na kojem počinju da duguju novac Poreskoj upravi na svoje socijalne isplate.

Ovo je dugotrajni problem. U stvari, izveštaji pokazuju da je, dok je manje od 10% penzionera moralo da plaća porez na beneficije kada su ti porezi prvi put uvedeni, taj broj drastično porastao. Sada, oko polovine svih penzionera koji primaju Socijalno osiguranje mora da plaća porez na svoje beneficije, što je prvobitno bilo namenjeno samo visoko zarađenima.

Kada se COLA primeni na vaše beneficije i one se povećaju zbog toga, važno je proveriti da li će vaš privremeni dohodak premašiti pragove na kojima beneficije postaju oporezive, čak i ako to do sada nije bio slučaj. Ako otkrijete da ćete sledeće godine morati da plaćate poreze zahvaljujući povećanju beneficija, važno je da planirate kako biste osigurali da plaćate te poreze na vreme i izbegli probleme sa Poreskom upravom.

Bonus od 22.924 dolara koji većina penzionera propušta

Ako ste kao većina Amerikanaca, možda ste nekoliko godina (ili više) iza u svojim uštedama za penziju. Ali postoji nekoliko malo poznatih “tajni socijalnog osiguranja” koje bi vam mogle pomoći da povećate svoj prihod u penziji. Na primer, jedan jednostavan trik mogao bi vam doneti čak 22.924 dolara više godišnje! Kada naučite kako da maksimizujete svoje beneficije iz Socijalnog osiguranja, verujemo da biste mogli da se povučete sa sigurnošću i mirom koji svi priželjkujemo. Samo kliknite ovde da biste saznali više o ovim strategijama.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

"До данас имам статус расељеног лица" Исповести јавних личности рођених на Косову и Метохији – То је заиста болна тема, али и тема о којој никада не би требало да престане да се прича

Бројне јавне личности из Србије рођене су на Косову и Метохији, а ова биографска одредница …