Dobitnica Nobelove nagrade za mir hitno hospitalizovana

Iranske vlasti su dozvolile zatvorenoj dobitnici Nobelove nagrade za mir, Narges Mohamadi, da bude hospitalizovana nakon skoro devet nedelja lošeg zdravlja, saopštila je grupa koja se bori za prava aktivistkinje.

Koalicija “Sloboda za Narges” navela je u saopštenju da Mohamadi mora dobiti medicinski odmor kako bi primila sveobuhvatni tretman za više zdravstvenih problema. Istakli su da samo premeštanje u bolnicu neće rešiti ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane mesecima zanemarivanja i uskraćivanja.

Mohamadi se nalazi u poznatom iranskom zatvoru Evin, koji drži političke zatvorenike i one sa zapadnim vezama. Već je služila kaznu od 30 meseci, kojoj je u januaru dodato još 15 meseci.

U subotu su iranske vlasti izdale dodatnu šestomesečnu kaznu protiv nje nakon što je organizovala protest protiv izvršenja smrtne kazne drugog političkog zatvorenika u ženskom odeljenju zatvora Evin 6. avgusta.

Mohamadi pati od srčanih oboljenja, a prema izveštaju o njenom zdravlju iz septembra, glavna arterija njenog srca ponovo je razvila ozbiljnu komplikaciju. Koalicija je naglasila da nastavljaju da zahtevaju njeno bezuslovno oslobađanje i pun pristup medicinskoj nezi.

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir i druga iranska žena nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine.

Mohamadi, koja ima 52 godine, nastavila je svoj aktivizam uprkos brojnim hapšenjima od strane iranskih vlasti i godinama provedenim iza rešetaka.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

"Milica je bila više od Andrićeve ljubavi" Zvezda serije "Nobelovac" Selma Alispahić: "Ispod te mirne površine krio se čovek koji je voleo život"

Već tri nedelje serija “Nobelovac” drži publiku prikovanu za male ekrane. Priča o Ivi Andriću …