Nvidia je skinula Apple sa trona najvrednijih kompaniju na svetu nakon rekordnog rasta akcija, podstaknutog velikom potražnjom za specijalizovanim čipovima namenjenim sistemima i platformama koji koriste veštačku inteligenciju (AI).

shutterstock-nvidia-1.jpg
Shutterstock 

Berzanska vrednost kompanije u petak je nakratko dostigla 3,53 biliona dolara, čime je prerasla Apple-ovih 3,52 biliona dolara, pokazuju podaci analitičke agencije LSEG.

Nvidia je dan na berzi završila rastom od 0,8%, sa tržišnom vrednošću od 3,47 biliona dolara, dok su akcije Apple-a porasle za 0,4%, pa je proizvođač iPhone-a procenjen na 3,52 biliona dolara.

Nvidia je i u junu nakratko postala najvrednija kompanija na svetu pre nego što su je pretekli Microsoft i Apple. Tržišna kapitalizacija tehnološke trojke bila je neujednačena nekoliko poslednjih meseci.

Proizvođač čipova iz Silicijumske doline dominantni je dobavljač procesora koji se koriste AI računarstvu, pa je Nvidia tako postala najveći pobednik u trci sa kompanijama Microsoft, Alphabet, Meta Platforms i drugim teškašima koji “drmaju” svetom napredne tehnologije.

shutterstock-nvidia-3.jpg
Shutterstock 

Poznata od devedesetih godina prošlog veka kao proizvođač procesora za video igre, Nvidia je ovog oktobra ostvarila rast vrednosti akcija od oko 18%, uz dobitke ostvarene nakon što je OpenAI, koji stoji iza popularnog AI chatbot-a ChatGPT, objavio rundu finansiranja od 6,6 milijardi dolara.

Akcije Nvidia-je i drugih proizvođača poluprovodnika u petak su porasle nakon što je proizvođač memorijskih diskova Western Digital objavio svoj kvartalni profit koji je nadmašio procene analitičara, podstakavši optimizam kada je o potražnji data centara reč.

Činjenica da sve više kompanija prihvata veštačku inteligenciju u obavljanju svojih svakodnevnih poslova i zadataka, što podstiče veliku potražnju za Nvidia čipovima. Poznavaoci prilika ističu da “postoji osećaj” da će velike kompanije nastaviti da ulažu u dalji razvoj veštačke inteligencije, što u još većoj meri predstavljati “vetar u leđa” za Nvidia-ju.

Vrednost akcija te kompanije ove godine je porasla za skoro 190%, zahvaljujući bumu generativne veštačke inteligencije.

shutterstock-nvidia-2.jpg
Shutterstock 

Akcije kompanija Nvidia, Apple i Microsoft imaju ogroman uticaj na i tako izuzetno vredan tehnološki sektor, ali, u širem smislu, i na kompletno američko tržište akcija. Zbog toga je optimizam u pogledu daljih izgleda za veštačku inteligenciju doprineo rastu njihove vrednosti na najviši nivo.

(Kurir.rs/Smartlife/I.M.)