Јелена Розга болује од тешке аутоимуне болести "Имам добрих и лоших дана, промењена ми је терапија"

Откад је крочила на сцену, Јелена Розга својом енергијом и шармом жари и пали. Још у време популарне групе “Магазин” истакла се својим прелепим гласом, а физички изглед само је употпунио доживљај сваког њеног перформанса. 

Међутим, Јелена већ седамнаест година кубури са здравственим стањем које није нимало наивно. 

Jelena Rozga
Јелена Розга / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

– Пред крај 2006. године осетила сам промене на свом телу. Претерано умарање, губитак тежине и велики проблеми са кожом. То је било баш у периоду када се мој живот мења, када сам отишла из групе “Магазин” и започела соло каријеру. Одлучила сам да испитам промене са медицинске стране, и нажалост, дијагностификована ми је хипертиреоза – испричала је певачица својевремено за “Hello” и открила да јој свако јутро почиње хормонском терапијом.

Многе, с обзиром на њене здравствене изазове, занима како Јелена одржава килажу кроз исхрану. Открила је да, иако је велики гурман, пази шта једе и тежи лаганим, здравим оброцима. Јелена једе неколико пута дневно у малим порцијама, а повремено себи приушти опуштенији дан када је храна у питању.

Прати принципе медитеранске кухиње, па су поврће, воће и риба главни на њеном јеловнику, док посебно ужива у печеном кестењу.

Она је на једном догађају открила да углавном све држи под контролом, међутим, недавно јој је позлило.

– Нешто ми са штитном жлездом последњих дана није у реду, па сам се бојала како ћу се пробудити. Знам да се пробудим јако натечена, пуно ми значе комплименти. Имам добрих и лоших дана, промењена ми је терапија. Ја нисам особа која паничи, дуго сам на терапији, али када се такве ситуације десе треба се борити. Навикла сам на периоде када се не осећам најбоље – рекла је Розга за Ало!.

Шта је хипертиреоза?

Хипертиреоза је поремећај који се јавља када штитна жлезда производи прекомерну количину хормона, убрзава метаболизам тела и изазива низ симптома, од губитка тежине и убрзаног срчаног ритма до појачаног знојења, анксиозности и дрхтања руку. Најчешћи узрок овог стања је Гравесова болест, аутоимуни поремећај који стимулише штитну жлезду на прекомерни рад. Лечење укључује антитироидне лекове, терапију радиоактивним јодом или хируршко уклањање штитне жлезде, у зависности од узрока и озбиљности симптома.

Jelena Rozga boluje od teške autoimune bolesti
Јелена Розга болује од тешке аутоимуне болести / Извор: АТА images/Antonio Ахел

Izvor:Srbija Danas

Check Also

DRAMA NA PLANINI RTANJ! Žena u zavojima i na nosilima, spasioci u akciji (FOTO, VIDEO)

Pored pripadnika GSS-a asistenciju u akciji spasavanja pruža i vatrogasno-spasilačka četa Sokobanje. Blic preporučuje Kako …