Evo kada Crna Gora ulazi u EU: Fon der Lajen se sastala sa Spajićem – "Verujem da vi to možete"

Ursula fon der Lajen je istakla da je Crna Gora postavila ambicioznu agendu za ispunjenje pregovaračkih poglavlja, što zahteva puni fokus celokupnog društva. 

– Imate razlog da budete ponosni, hajde da vaši ciljevi postanu stvarnost, poručila je Lajen.

Vlada Crne Gore će predstaviti platformu “Barometar 26”, kako bi celo društvo bilo fokusirano na ono što ogromna većina građana očekuje – da Crna Gora bude sledeća članica EU u najskorijem roku, navodi se u saopštenju.

Mnogo toga smo postigli, ali tek moramo da puno radimo. Naredne dve godine su ključne za našu evropsku perspektivu. Potrebna nam je puna podrška društva, svih partija, civilnog sektora, kako bismo ispunili ambiciozne ciljeve, poručio je predsednik Vlade Crne Gore.

Napredak na putu ka EU

Crna Gora je postigla značajan napredak na putu pristupanja Evropskoj uniji, ocenjeno je tokom sastanka premijera Milojka Spajića i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Ona je naglasila da zemlja zadržava ambicioznost u procesu evrointegracija i pozvala na zajednički rad na ostvarivanju postavljenih ciljeva.

– Imate dobar razlog da budete ponosni na ono što ste postigli, a sada je vreme da zatvaramo poglavlje po poglavlje. Ako zadržite fokus, imate šansu da zatvorite sva poglavlja po planu, a za to je potrebna podrška svih partija,izjavila je Fon der Lajen.

Na pitanje o realnosti plana da Crna Gora postane deo EU do kraja 2028. godine, predsednica EK je rekla da je “cilj ambiciozan, ali i ostvariv“. 

Ovo je proces zasnovan na zaslugama i ispunjavanju uslova, a ja verujem da vi to možete, zaključila je.

Srbija Danas/Agencije

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Recite zbogom bubašvabama pomoću ovih jednostavnih trikova

Recite zbogom bubašvabama pomoću ovih jednostavnih trikova Krstarica