Danas slavimo Svetu Petku: Zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih – Ovu MOLITVU obavezno danas pročitajte

Srpska pravoslavna crkva slavi danas veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – zaštitnici žena, siromašnih i bolesnih.

Prepodobnu mati Paraskevu proslavio je njen podvižnički život u pustinji, ali i mnogobrojna čuda koje je, kako kažu verovanja, učinila posle upokojenja, a prema rečima vernika, čini ih i dan danas. 

Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi potom bile prenete u Valahiju.

Kad su Turci osvojili Valahiju 1396. godine svojim zauzimanjem kod sultana Bajazita carica Milica prenese mošti ove svetiteljke u Beograd.

U Beogradu je zatim podignuta crkva Svete Petke koja i do danas postoji (u Kalemegdanskoj tvrđavi), u kojoj se nalazi i izvor Svete Petke sa čudotvornom vodom.

Godine 1521. sultan Sulejman zapleni mošti prepodobne Paraskeve i prenese ih u Carigrad. Blagočestivi Vasilije Lupul, gospodar zemlje Moldavske prenese svete mošti u svoj prestoni grad Jaš.

Danas grad Jaši pripada Rumuniji i u njemu se nalaze mošti Svete Petke.

Divnim čudesima svojim ove svete mošti neprekidno proslavljaju Gospoda.

Na grobu Svete Petke, kaže legenda, događala su se razna čudesa. Pored njenih moštiju u Jašiju vernici se najviše mole za isceljenja od raznih bolesti, spas od opasnosti, ratova, surove smrti…

Prepodobna mati Paraskeva, zaštitnica i čudotvorka, posebno je omiljena svetiteljka među Srbima.

MOLITVA SVETOJ PETKI PARASKEVI

– Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice. Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin.

Narodna verovanja

Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, a pogotovo to ne treba da rade žene.

Mnogi koji veruju u Svetu Petku, tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice.

Ali, kad je neko jednom prizove u svoj dom, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća.

Javlja se i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove.

Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora iz manastira posvećenih njoj. Ta se voda naziva adžijama.

Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

 

 

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Учесник "Задруге" хитно хоспитализован – потресним речима се обратио из болничког кревета

Бивши учесник ријалитија и стенд-уп комичар, Данијел Денић, прилично је забринуо своје многобројне пратиоце, објавивши …