Ko će osvojiti izbore u Americi – Kamala Haris ili Donald Tramp? Trka za predsednika SAD ulazi u poslednju fazu, ključne borbe vodiće se u ovim državama

Sa predsedničkim izborima u SAD-u 2024. na pomolu, trka između Kamale Haris i Donalda Trampa postaje sve neizvesnija i dobija globalnu pažnju. Ova dva kandidata bore se za prevlast u odlučujućim “swing” državama, gde male razlike mogu odlučiti pobednika. Iako nacionalni prosek anketa daje blagu prednost Haris, njen tim se suočava sa izazovima u vezi s elektronskim kolegijumom, u kojem republikanci često imaju prednost, kao što se videlo na prethodnim izborima. Posebno su ključni glasovi u državama poput Džordžije, Mičigena, Pensilvanije i Viskonsina, gde ankete pokazuju minimalne razlike između dva kandidata.

Prema najnovijim prognozama, američki predsednički izbori 2024. između Kamale Haris, aktuelne potpredsednice i demokratske kandidatkinje, i Donalda Trampa, bivšeg predsednika i republikanskog kandidata, su u izuzetno neizvesnoj fazi. Oba kandidata intenzivno vode kampanje u ključnim “swing” državama kao što su Arizona, Džordžija, Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin, gde ankete beleže skoro izjednačene rezultate, sa blagom prednošću za Trampa u nekima od njih.

Situacija po državama

Tramp trenutno vodi u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu i Severnoj Karolini, dok Haris beleži snažnu podršku u Nevadi i Pensilvaniji. Ovo su sve države koje će odrediti izborni ishod, jer niti jedan kandidat ne poseduje potrebnih 270 elektorskih glasova za sada, što povećava važnost završnih nedelja kampanje.

Ključni faktori

Pored tradicionalnih tema, ovogodišnji izbori su posebno usmereni na ekonomske izazove, inflaciju, imigraciju, i zdravstvo. Takođe, stavovi kandidata o budućim pravcima u vezi sa stranim poslovima, prvenstveno odnosima sa Kinom i Rusijom, igraju ključnu ulogu u određivanju glasova.

Pitanje Kongresa

Pored predsedničkih izbora, republikanci se očekuje da osvoje većinu u oba doma Kongresa, što bi potencijalno moglo osigurati veću podršku Trampovim zakonodavnim inicijativama ako pobedi, dok bi Haris, ukoliko bude izabrana, imala značajne izazove pri sprovođenju svojih planova zbog opozicije u Kongresu.

Prema statistikama, Tramp trenutno ima blagu prednost sa šansom od 52% za pobedu, ali pošto su mnoge bitne države u “toss-up” kategoriji, konačan ishod je i dalje krajnje neizvestan.

Kako se izbori približavaju, jasno je da će 5. novembra odlučivati nijanse. Ulog je veliki, a obe strane ulažu napore da osvoje glasove neodlučnih birača u ključnim državama.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Naša folkerka odrasla u bedi, a sada ima kompleks i BAZEN SA SVOJIM INICIJALIMA na periferiji Beograda: “Mrzela sam mamu zbog siromaštva”

Zabava Naša folkerka odrasla u bedi, a sada ima kompleks i bazen sa svojim inicijalima …