Veliki potres u NATO članici: Traže referendum i priključivanje BRIKS-u

Ova inicijativa je odgovor na sve jači stav Slovačke prema evropskim sankcijama i predstavlja poziv Slovačkom narodu da se izjasni o budućoj orijentaciji države.

Peticija SNP-a nije samo stav o sankcijama već i zalaganje za dugoročno ekonomsko partnerstvo sa državama BRICS-a, čije jačanje mnogi u Slovačkoj vide kao stabilno rešenje nakon potencijalnog raspada Evropske unije. U inicijativi se naglašava važnost očuvanja ekonomskog suvereniteta Slovačke.

Demokratsko izjašnjavanje naroda

SNP je saopštio da se nada da će slovački narod kroz ovu peticiju pružiti primer drugim narodima koji žele samostalno da oblikuju svoju sudbinu. Peticija već beleži ubrzan porast broja potpisa, posebno u svetlu recentnih suverenističkih odluka Vlade Slovačke, kao što je obustava izvoza oružja za rat u Ukrajini.

Snažan apel za ekonomsku saradnju sa BRICS-om

U sklopu inicijative, SNP se obratio građanima, ističući da sankcije Rusiji ugrožavaju slovačke ekonomske interese. Glavni argument peticije je urušavanje evropske ekonomije zbog sankcija, što SNP vidi kao alarm da Slovačka treba da preduzme korake za ekonomsku stabilnost.

Poziv na referendum

SNP prikuplja potpise za raspisivanje referenduma sa pitanjem:

“Da li se slažete da Slovačka primenjuje sankcije protiv Ruske Federacije koje štete slovačkim građanima, trgovcima i preduzetnicima?”

Cilj je da se prikupi najmanje 350.000 potpisa, što bi omogućilo da predsednik Slovačke, u skladu sa Ustavom, raspiše referendum o ovom pitanju.

Svestranost referenduma kao demokratskog instrumenta

Uz očekivani pozitivni ishod referenduma, SNP veruje da će slovački narod dati snažan mandat Vladi za pregovore o budućnosti zemlje na međunarodnoj sceni. SNP ističe:

“Referendum je najviši oblik demokratije, pa neka slovački narod odluči o svojoj sudbini.”

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Olakšajte bol i napetost u vratu: jednostavno, a efikasno rešenje za savremeni način života!

U svetu gde su bolovi u vratu i ramenima postali gotovo svakodnevna pojava zbog dugih …