Diraju mečku: Estonija želi da oduzme pravo glasa Rusima

Prethodno je premijer Estonije Kristen Mihal pozvao da se svi državljani Rusije i Belorusije liše prava glasa na lokalnim izborima.

Nacrt zakona predviđa amandman na Zakon o izborima, prema kojem stranci koji žive u Estoniji koji žele da učestvuju na izborima moraju da podnesu molbu kako bi bili upisani u birački spisak ne kasnije od 30 dana pre izbora.

Pored toga, stranac je dužan da osudi Specijalnu vojnu operaciju ruske vojske u Ukrajini i da potvrdi suverenitet Estonije.

Amandman omogućava i da se lice ukloni sa biračkog spiska na zahtev bezbednosne ili obaveštajne agencije. Da bi amandman bio usvojen potrebno je da ga podrži većina poslanika u estonskom parlamentu, a to znači minimum 51 poslanik.

Prema Ustavu Estonije, pravo glasa na lokalnim izborima sada imaju svi građani stariji od 16 godina, pa i državljani EU, trećih država i lica bez državljanstva, dok na izborima mogu da se kandiduju samo Estonci ili državljani drugih članica EU.

Estonska vlada već duže vreme traga za načinom kako da ograniči pravo glasa za Ruse i Beloruse koji žive u toj zemlji. Iako se prvobitno mislilo da je moguće to sprovesti brzo, bez promena Ustava, ispostavilo se da to nije moguće.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Naša folkerka odrasla u bedi, a sada ima kompleks i BAZEN SA SVOJIM INICIJALIMA na periferiji Beograda: “Mrzela sam mamu zbog siromaštva”

Zabava Naša folkerka odrasla u bedi, a sada ima kompleks i bazen sa svojim inicijalima …