Maloletno lice ubilo je jednog, a ranilo drugog policajca u Bosanskoj Krupi, a tužilaštvo je napad okarakterisalo kao akt terorizma.

Prema poslednjim informacijama dolazi se do izjave Adnana Beganovića, portparola MUP-a Unsko-sanskog kantona: “Tužilaštvo je konstatovalo da opisani događaj ima obeležja krivičnog dela iz člana 201. KZ FBiH, odnosno ‘terorizma’. Uviđaj je još u toku radi utvrđivanja uzroka i motiva” , a o tome šta jedan čin karakteriše kao teroristički, kao i o detaljima pomenutog događaja za emisiju “Puls Srbije vikend” koja se emituje na Kurir televiziji govorili su gosti Rajko Nedić, glavni odgovorni urednik Kurira i Milan Popović, advokat.

Popović je na samom početku emisije objasnio kako za sada izgleda ovaj slučaj gledajući ga sa pravnog aspekta:

– Moramo imati u vidu da je ovo vrlo rana faza postupka. Ne postoje sve informacije i dosta toga se još uvek istražuje. Postupak ga za sada tretira u smeru terorizma, a ono što je važno napomenuti jeste da sud nije vezan pravnom kvalifikacijom tužilaštva. To znači da tužilaštvo postupak sada može okarakterisati kao terorizam, a kasnije ga voditi kao neko drugo krivično delo. 

376215_241026.01_21_46_10.Still006.jpg
Kurir Televizija 

Potencira se da je otac maloletnog napadača vehabija kao i da je sam sklon religijskom ekstremizmu, a da li zakonodavstvo jedne zemlje jedan slučaj može posmatrati drugačije da bi se i sudski proces vodio drugačije otkrio je Nedić:

– Uhapšeno je nekoliko osoba za koje se zna da su imali materijal poput laptopva, novca i papira ispisanim arapskim natpisima. Zanimljivo je da za dečaka kažu kako je u školi bio odličan đak, nije pravio probleme i da je bio predsednik odeljenske zajednice. Postavlja se pitanje ko stoji iza ovog dela, odnosno da li je to otac ili zajednica vehabije? Prisustvo ovakvih pokreta u Bosni, kao i sam internet i povodljivost tog dečaka doprineli su ostvarenju ove situacije. 

Krivični zakoni Bosne i Hercegovine, kao i entiteta Federacija BiH, podrazumevaju da je teroristički čin radnja koja može ozbiljno oštetiti državu. Takve radnje uključuju i napad na život službene osobe, odnosno “napad na fizički integritet lica”. Reč je o maloletniku koji je mlađi od 16 godina i ne može mu se suditi kao odrasloj osobi. Zakon glasi: “Za ovo krivično delo propisana je kazna najmanje deset godina ili doživotna, međutim prema krivičnom zakonu FBiH, njemu se ne može izreći takva kazna, jer je mlađi od 16 godina, dakle ne radi se o starijem malojetniku, već o mlađem. I prema njemu se može izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno popravni dom u trajanju najduže od pet godina”. Popović je sa svog stručnog stanovišta otkrio šta se očekuje da će biti dodeljeno kao kazna i krivična odgovornost maloletnom ubici:

376215_241026.01_28_52_20.Still007.jpg
Kurir Televizija 

– Krivična odgovornost svakako postoji i ona je ista kao kod nas. Ta odredba prilično jasno kaže da se dečak ne može kazniti kao odrasla osoba, a njemu se mogu izreći samo vaspitne mere u najdužem trajanju od pet godina. Neke od njih obuhvataju pojašan nadzor roditelja, druge porodice i Centra za socijalni rad, kao i upućivanje u određene ustanove poput popravnih domova. 

Popović je takođe otkrio i odgovor na pitanje da li i u kom slučaju policija ima pravo da usmrti napadača:

To su samo posebne situacije, a uglavnom se uvek zahteva da se ne pribegava takvim merama. Prvenstveni zadatak svakog policajca jeste da napadača liši oružja i da ga onesbosobi za izvršenje napada. 

Određeni broj ljudi povezuje ovaj slučaj sa slučajem masakra iz Ribnikara, odnosno od početka pokušavaju da pronađu elemente da se i taj slučaj vodi kao terorizam, a pojašnjenje ovog pitanja dao je Nedić:

– U sajber svetu bio je potpuno raspušten i niko ga nije proveravao. Pitanje je da li je dečak ubica dobijao neke instrukcije preko interneta i igrica kojim saznajemo da se bavio, odnosno da li ga je neko naveo da to svesno uradi? To za sada nije dovoljno ispitano, znamo samo da je dečak ubica bio svestan šta radi i da se dugo pripremao za to. Sklapaju se kockice, a tek ćemo saznati da li još neko za koga ne znamo stoj iza odluke dečaka. 

02:28
Advokat Milan Popović otkriva: U kojim situacijama policija ima pravo da puca na ubicu? Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

00:25
Uhapšen maloletnik koji je sinoć ubio policajca, a drugog ranio: Tužilaštvo okarakterisalo motiv napada! Izvor: Kurir televizija